Business Internaţional

Pe oamenii de afaceri germani îi îngrijorează mai mult Brexitul şi alegerile din SUA decât ascensiunea populismului la ei acasă

Pe oamenii de afaceri germani îi îngrijorează mai mult...

Autor: Bogdan Cojocaru

14.03.2016, 20:42 831

Insurgentul Alternativa pentru Germania (AfD) a făcut pagube serioase în electoratul partidelor tradiţionale din Germania, semn că mulţi nemţi resping atitudinea proimigranţi a establishmentului politic.

Politicienii şi analiştii spun că a venit timpul ca partidele tradiţionale să se trezească şi să facă front comun contra populismului şi extremismului. Econo­miştii şi oamenii de afaceri nu sunt deloc îngrijoraţi.

AfD, o formaţiune tânără care şi-a schim­bat mesajul către electrorat dintr-unul antieuro într-unul antiimi­granţi, a reuşit să spargă tabuul populist şi să strângă duminică suficiente voturi pentru a intra în parlamentele a trei landuri germane. Alegerile au fost considerate un succes istoric pentru partid şi o înfrângere pentru politicienii conduşi de cancelarul Angela Merkel.

Victoria AfD arată că nemţii pot vota pentru partide de dreapta, chiar radicale, la fel de uşor oriunde în Europa, fie că este vorba de Marea Britanie, Franţa sau Austria, fie de Ungaria şi Polonia. Pe economişti şi pe liderii lumii de afaceri această situaţie nu pare să-i îngrijoreze prea mult. Şi nici pe investitorii de pe burse. Indicele DAX al bursei de la Frankfurt a crescut ieri. Aici acţionează alte forţe.

Mario Ohoven, preşedintele asociaţiei germane pentru companii mici şi mijlocii, a spus că succesul populismului este un „apel de trezire pentru guvernul german“, scrie Deutsche Welle. „Însă nu mă aştept ca rezultatul alegerilor să aibă impact negativ asupra Germaniei ca locaţie pentru afaceri“, a afirmat el.

AfD reprezintă doar încă un motiv de stres. „Suntem îngrijoraţi de un posibil Brexit şi trebuie să fim atenţi şi la ce face Le Pen în Franţa. Apoi, alegerile pentru preşedinte din SUA ar putea în cele din urmă duce la creşterea protecţionismului. Acestea sunt lucrurile care ne îngrijorează. Riscurile pe care le aduc politicienii din Germania nu sunt ceva prioritar pe agenda noastră acum“, spune Holger Schmieding, economistul-şef al băncii Berenberg.

Nici Nordea nu vede o ameninţare majoră în elanul AfD. „Nu cred că ascensiunea AfD va descuraja investiţiile străine. Privind la imaginea de ansamblu, Germania este încă una din cele mai stabile şi de încredere ţări europene“, a asigurat şi Holger Sandte, strateg al Nordea.

Nici Commerzbank nu este impresionată de AfD. „Peste tot în Europa aşa-zisele partide de protest sunt în ascensiune, ceea ce înseamnă că succesul AfD nu a venit ca o surpriză pentru investitori“, spune Jörg Krämer, economistul şef al băncii germane.

Lars Edler de la Sal. Oppenheim explică că investitorii iau adesea decizii pe termen lung, încercând să anticipeze evoluţiile din următoarea decadă. „De aceea nu cred că ascensiunea de a acum a AfD va avea vreun efect asupra strategiilor investitorilor în privinţa Germaniei“, a spus el.

Succesul partidului antiimigraţie s-ar putea să fie o bătălie câştigată contra partidelor tradiţionale. Merkel nu este deloc înfrântă şi are o poziţie destul de solidă în Germania aşa că îşi permite să facă schimbări în politica ei privind refugiaţii. Rata de aprobare pentru ea este la 54%, potrivit unui sondaj Infratest Dimap, este adevărat, în cădere faţă de 67% vara trecută. Nivelul este ridicat dacă este comparat cu cel al liderilor altor democraţii europene, notează The Wall Street Journal.

Succesul AfD înseamnă că ete nevoie de noi combinaţii pentru stabilirea unor coaliţii de guvernare. Niciuna dintre acestea nu va include AfD, în condiţiile în care toate partidele mainstream au făcut clar că înainte de alegeri că nu vor colabora cu formaţiunea radicală de dreapta.

Vicepreşedintele  Uniunii Creştin Democrate Laschet Laschet spune că politicienii mainstream nu trebuie să se încline în faţa AfD şi să-i imite retorica. Unii au încercat şi au pierdut în alegerile de duminică. Winfried Kretschmann, premierul ecologist al landului Baden-Württemberg, unul în care au avut loc alegeri duminică, a abordat o linie similară. „Trebuie să facem orice este posibil pentru a împiedica populismul de dreapta să pătrundă în mijlocul societăţii“, a declarat el.

Kretschmann a spus, chiar, că se “roagă în fiecare zi“ pentru Merkel deoarece dacă ea nu va mai fi la conducere nu există nimeni care să poată scoate Europa din actualul impas.

Winfried Kretschmann, premierul landului Baden-Württemberg, a spus că se roagă pentru Merkel deoarece numai ea poate scoate Europa din actualul impas

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO