Business Internaţional

Pe ultima sută de barili: Descoperirile de petrol au atins minimul ultimilor 77 de ani

Pe ultima sută de barili: Descoperirile de petrol au...

Autor: Alex Ciutacu

27.12.2017, 15:03 1062

Descoperirile de noi locuri în care se poate fora după petrol au atins un minim de neimaginat, care nu a mai fost atins încă din 1940, potrivit Rystad Energy, companie de consultant în petrol şi gaze.

Această statistică este cu atât mai îngrijorătoare în contextul în care următorii reprezintă probabil sfârşitul erei supremaţiei petrolului, după ce majoritatea statelor dezvoltate au anunţat că renunţă la combustibilii clasici până în 2030, potrivit Business Insider.

Se estimează că mai puţin de şapte miliarde de barili de petrol au fost descoperiţi în 2017. Anumite companii ar putea anunţa alte descoperiri pe care le-au făcut anul acesta tunci când îşi vor întocmi rapoartele pe anul 2017, dar firma Rystad se aşteaptă ca aceste rapoarte să crească totalul cu maxim 10%.

Nivelul de petrol „nou” a scăzut în fiecare an începând din 2014, când o supraofertă pe piaţă a prăbuşit valoarea petrolului, preţurile reducându-se chiar şi până la jumătate. Această scădere i-a forţat pe mulţi producători să îşi reducă cheltuielile, ceea ce explică de ce nivelul descoperirilor a scăzut atât de mult.

Acesta nu este singurul motiv: exploratorii desoperă din ce în ce mai puţin petrol pe terenurile descoperite, potrivit Rystad. Nivelul mediu în 2017 este echivalentul a 100 de milioane de barili per teren, în scădere de la 150 de milioane de barili per teren în 2012.

Totuşi, aceste rezultate nu înseamnă că rămânem fără petrol crud. Producătorii mari, printre care şi Statele Unite, au reserve de urgenţă. Mai mult, problema industriei în ultimii ani a fost supraoferta.

Organziaţia Statelor Exportatoare de Petrol, un cartel format din mai mulţi producători mari, a ajuns la un deal legat de problema supraofertei, care presupunerea reducerea nivelului scos pe piaţă până la sfârşitul lui 2018.

De asemenea, există de obicei o perioadă de câţiva ani între momentul în care o firmă face o descoperire masivă de petrol, şi momentul când acel petrol este pregătit de producţie, ceea ce înseamnă că ne mai putem baza pe descoperirile recente pentru a ţine motoarele pornite pentru o vreme.

Anul acesta au fost şi unele descoperiri masive, printre care un miliard de barili descoperiţi pe coasta Mexicului de Premier Oil, Talos Energy şi Sierra Oil & Gas.

Dar, în ritmul în care scad descoperirile de petrol, ne-am putea confrunta cu o adevărată criză de combustibil în următorii zece ani, estimează Rystad.

„Deşi au fost înregistrate câteva succese notabile anul acesta, trebuie să acceptăm faptul că volumele scăzute descoperite la nivel global reprezintă o ameninţare serioasă pentru ceea ce vor însemna rezervele globale de  petrol de peste zece ani”, spune Sonia Mlada Passos, analist senior la Rystad.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO