Business Internaţional

Pensiile au devenit o bombă cu ceas pentru economiile dezvoltate: lipsesc 400 trilioane $

Pensiile au devenit o bombă cu ceas pentru economiile...

Autor: Catalina Apostoiu

29.05.2017, 00:04 2023
Generaţiile viitoare ar putea suferi cea mai mare criză a pensiilor din istorie dacă strategii celor mai mari economii ale lumii nu vor lua măsuri urgente, avertizează Forumul Economic Mondial (WEF).

Organizaţia cu sediul la Geneva a calculat că cele mai dezvoltate economii şi cele mai populate naţiuni s-ar putea confrunta cu un deficit de finanţare a sistemelor de pensii de peste 400.000 miliarde de dolari în 2050, faţă de aproximativ 70.000 miliarde de dolari în 2015, scrie CNBC.

WEF anticipează că din cauza difi­cul­tăţilor cauzate de îmbătrânirea populaţiei cele mai mari economii ale lumii ar putea fi forţate să caute urgent o soluţionare a problemei pensiilor. Potrivit unei analize a WEF, şase ţări cu cele mai mari pensii, incluzând SUA, Canada, Marea Britanie, Olanda, Japonia şi Australia, cât şi cele mai dens populate ţări din lume, China şi India, s-ar putea confrunta cu un de­ficit de finanţare a sistemelor de pensii de peste 400.000 miliarde de dolari în 2050, faţă de aproximativ 70.000 miliarde de dolari în 2015.

„Aşteptata creştere a duratei de viaţă şi populaţiile în curs de îmbătrânire care vor rezulta reprezintă echivalentul financiar al schimbărilor climatice“, avertizează Michael Drexler, în raportul WEF publicat recent.

Potrivit estimărilor organizaţiei, deficitul sistemului de pensii din toate cele opt ţări ar urma să avanseze cu 5% în fiecare an în următoarele patru decenii, rezultând un deficit suplimentar de 28 miliarde de dolari la fiecare 24 de ore. Raportul WEF şi-a bazat estimările legate de deficit pe suma de bani necesară pentru a permite oamenilor să se pensioneze fără ca nivelul de trai să le fie afectat. OCDE a recomandat o ţintă de 70% din venitul de dinaintea pensionării.

WEF a propus cinci măsuri pe care strategii ar trebui să le adopte pentru a putea atenua impactul unei crize a pensiilor asupra generaţiilor viitoare. Acestea includ revizuirea vârstei naţionale de pensionare, recurgerea la ajutorul tehnologiei atunci când acest lucru este necesar, susţinerea educării financiare a celor vulnerabili, standardizarea datelor legate de pensii pentru ca cetăţenii să aibă o imagine clară asupra poziţiilor lor financiare pe măsură ce înaintează în vârstă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO