Business Internaţional

Pentagonul recrutează octeţi. Noua armată - viruşii informatici

 Pentagonul recrutează octeţi. Noua armată - viruşii informatici

Autor: Mediafax

15.07.2011, 11:46 1330

Departamentul american al Apărării şi-a dezvăluit joi strategiaprivind consolidarea securităţii reţelelor sale informatice şidezvoltarea capacităţii de disuasiune pentru a face faţă mai bineatacurilor cibernetice.

"În secolul al XXI-lea, octeţii sunt la fel de periculoşi cagloanţele şi bombele", a declarat secretarul adjunct al Apărării,William Lynn, prezentând noua strategie a Pentagonului.

"Câteva apăsări de taste pe tastatura unui calculator într-o ţară pot avea un impact în celălalt colţal planetei cât ai clipi din ochi", a declarat el.

Această strategie, care consideră spaţiul virtual un câmp deacţiune la fel ca marea, domeniul aerian sau spaţiul, prevede nunumai instalarea de firewall, ci şi convingerea potenţialoradversari că nu merită efortul.

Oabordare pur defensivă nu permite deţinerea unei strategiicoerente, a afirmat la rândul său generalul JamesCartwright, adjunctul şefului Statului Major Interarme, evocândlinia Maginot.

"Până în prezent, 90 la sută din atenţia noastră se concentra peconstrucţia de firewall, iar 10 la sută din mijloace pentru aîmpiedica un atac", a explicat el. Obiectivul este de acum să se iaîn calcul atât disuasiunea, cât şi protecţia, potrivitlui.

"Defiecare dată când cineva cheltuieşte câteva mii de dolari pentru aconcepe un virus, noi cheltuim milioane (pentru a-lpreîntâmpina). Suntem de partea necorespunzătoare şitrebuie să schimbăm acest lucru", a adăugat el, fără alteprecizări.

Potrivit Washington Post, această atitudine maiofensivă conduce la conceperea unor viruşi care pot sabota reţeleleinamice, ca Stuxnet împotriva programului nucleariranian.

Un atac informatic nu va antrena totuşi un răspuns militar, aafirmat generalul Cartwright. Dar William Lynn a precizat căStatele Unite îşi rezervă dreptul la un "răspuns militarproporţional şi justificat" la aceste atacuri. Citiţi mai multdespre programul informatic al Pentagonului pewww.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO