Business Internaţional

Pentru că europenii nu se mai înţeleg cu FMI, UE va avea un Fond Monetar European

Pentru că europenii nu se mai înţeleg cu FMI, UE va...

Autor: Bogdan Cojocaru

11.10.2017, 00:04 502

Mecanismul European de Stabilitate (ESM) a împlinit duminică cinci ani. În scurta sa viaţă a ajutat la salvarea de la colaps financiar a Ciprului, Greciei, Irlandei, Portugaliei şi Spaniei.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avut şi el un rol hotărâtor în unele dintre acţiunile de salvare, dar cu timpul colaborarea europenilor cu instituţia de la Washington a devenit tot mai proastă. În cea mai recentă şedinţă a lor, miniştrii de finanţe din zona euro au hotărât că ESM ar trebui să aibă un rol mai mare.

Astfel, fondul de bailout al zonei euro de 500 de miliarde de euro ar putea fi înlocuit cu un hibrid în stil american: un creditor de ultimă instanţă şi administrator al ajutoarelor de şomaj. Cu troika creditorilor internaţionali în colaps, este mare nevoie de un astfel de mecanism de finanţare, scrie Handelsblatt.

„Una dintre marile realizări ale perioadei de criză“, este descrierea făcută de Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogrup, pentru ESM. El a explicat presei că miniştrii de finanţe ai statelor din zona euro sprijină ideea acordării de puteri mai mari ESM pentru întărirea stabilităţii financiare.

Directorul general al ESM Klaus Regling†a spus că un fond european cu puteri mai mari ar putea preveni mai multe crize în viitor. „Acum pare tot mai probabil că rolul FMI în viitor ar putea să dispară. ESM şi Comisia Europeană ar trebui să lucreze împreună, ceea ce înseamnă un angajament mai cuprinzător privind proiectarea şi capabilităţile pentru statele membre ale zonei euro.“

Miniştrii de finanţe au convenit, de asemenea, că ESM ar trebui să rămână în afara tratatelor UE, a spus Dijsselbloem, deoarece astfel s-ar evita schimbări la nivelul guvernanţei în viitorul apropiat care ar putea fi respinse de alegătorii europeni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO