Business Internaţional

Pentru că nu îşi găsesc job, mulţi tineri îşi deschid afaceri

Pentru că nu îşi găsesc un job, mulţi tineri îşi deschid propriile afaceri

Autor: Livadariu Andreea

25.04.2011, 23:58 814

Tinerii au fost printre cei mai afectaţi de criza economică dinultimii ani, şomajul în rândul acestora fiind foarte mare atât înţările dezvoltate, cât şi în cele emergente. Astfel, tot mai mulţidintre aceştia au ales să îşi deschidă propria afacere decât să îşicaute cu lunile un loc de muncă, scrie BBC News.

Aproximativ 13% din persoanele cu vârsta sub 24 de ani nu aveau unloc de muncă în anul 2010, potrivit studiilor Or­ga­ni­zaţieiInternaţionale a Mun­cii, lipsa oportunităţilor de anga­jare fiindunul din prin­ci­palele motive care au stat la ba­za revoltelor dinOrientul Mijlo­ciu şi Africa de Nord, unde un sfert din tineri nuau un loc de muncă.

"Multe din persoanele ti­ne­re cu care lucrez au observat că pânăşi lumea corporaţiilor este nesigură, iar câteva dintre băncilecele mai mari au căzut. În consecinţă, s-au gândit să-şi deschidăpropria afacere, mai puţin riscantă şi mai atractivă", spune JaredO'Toole, 25 ani, fondator al unei reţele de tineri antreprenori dinSUA.

Aproximativ 120 de mi­lioa­ne de persoane din lume, cu vârstecuprinse între 18 şi 34 de ani, sunt pe cale de a-şi des­chidepropria afacere, iar alte 300 de milioane au deja o afacere pe contpropriu, potri­vit datelor firmei de cercetare GlobalEntrepreneurship Monitor (GEM).

Printre aceştia, mulţi s-au inspirat din poveştile de succes aleunor tineri antreprenori precum fondatorii Google şi Facebook,astfel încât există o dorinţă puternică în rândul persoanelortinere pentru a-şi transforma pasiunea în afacere. "Creştereainteresului pentru antreprenoriat a de­venit un mod de viaţă", maispune O'Toole.

"Oamenii vor să lucreze mult făcând ceva ce iubesc. Ieşirea dinrutina programului de opt ore este o dorinţă comună despre careauzim în ultimul timp", mai spune el.
Şi tinerii chinezi se înscriu în curent, deoarece par să rescrieviziunea tradiţională asupra succesului.

În ciuda performanţei pe care China o înregistrează ca economieemergentă, jumătate dintre absolvenţi întâmpină dificultăţi îngăsirea unui loc de muncă în primul an de după studii. Înconsecinţă, în timp ce mulţi studenţi care au terminat profiluritehnologice deschid afaceri legate de profilul lor de studii, alţiideschid afaceri mici precum cafenele, magazine de cartier şi firmeprin care pot vinde obiecte de artizanat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO