Business Internaţional

Pentru prima dată un executiv român ajunge într-un top mondial al celor mai puternici CEO

Pentru prima dată un executiv român ajunge într-un top mondial al celor mai puternici CEO

Mariana Gheorghe, CEO al Petrom, la emisiunea „După 20 de ani“ de la PRO TV: Gazele din Marea Neagră vor putea înlocui importurile ruseşti spre finalul deceniului. Independenţa energetică poate fi atinsă cu investiţii de 3-4 miliarde de euro pe an. Foto: Răzvan Lupică

Autor: Bogdan Cojocaru

08.10.2012, 00:07 5453

Mariana Gheorghe, CEO-ul celei mai mari companii din România, Petrom, a fost inclusă anul acesta în elita mondială a oamenilor de afaceri debutând, pe locul 32, în clasamentul celor mai puternice femei din lumea businessului realizat de prestigioasa revistă americană Fortune.

"Sub ghidajul ei, compania a crescut după toate criteriile, înregistrând rezultate de dimensiuni stelare: vânzări de 5,6 miliarde de dolari în 2011, în creştere cu 27%, şi profit de 1,2 miliarde de dolari, în urcare cu aproape 80%", menţionează revista în prezentarea celor 50 de nume din topul aflat la a cincea ediţie. SUA au un top separat.

Mariana Gheorghe a devenit CEO-ul OMV Petrom în 2006, la doi ani după privatizarea companiei, cu obiectivul de a moderniza cel mai mare producător de petrol şi gaze naturale din sud-estul Europei.

Deşi Petrom este controlat de grupul austriac OMV, Mariana Gheorghe consideră că afacerea este una românească, deoarece "99% din angajaţi sunt români, taxele sunt plătite în România şi impactul economic apare tot aici prin investiţiile pe care le facem". "După privatizare (Petrom - n.red.) am restructurat toată activitatea din ope­raţiuni, achiziţii, financiar şi juridic. Au trecut 7 ani de atunci şi cred că mai avem încă 2-3 ani în care să finalizăm toate procesele de transformare", a spus ea la o şedinţă de redacţie ZF Expert.

Legat de România, ea consideră că ţara şi-ar putea asigura independenţa energetică cu investiţii anuale de 3-4 miliarde euro până în 2030, atrase în mare parte de la sectorul privat.

Mariana Gheorghe concurează, în clasament, cu directori generali şi preşedinţi ai unor companii precum Petrobras, din Brazilia, Imperial Tobacco Group, din Marea Britanie, Coca-Cola, Procter & Gamble sau Huawei, din China, şi intră în atenţia celor aproape cinci milioane de cititori câţi are revista de circulaţie internaţională.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Mai citiţi şi

CEO-ul Petrom: Gazele din Marea Neagră vor putea înlocui importurile ruseşti spre finalul deceniului

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO