Business Internaţional

Pericole pândesc încă din sistem: o nouă criză financiară ar putea lovi până în 2020

Pericole pândesc încă din sistem: o nouă criză...

Autor: Catalina Apostoiu

17.09.2018, 00:00 2018

Există puţine semne evidente că o situaţie similară cu cea din 2008 s-ar putea repeta în viitorul apropiat. Şi totuşi, este prea multă linişte, aceasta fiind aproape întotdeauna reţeta pentru o criză bună. Actuala expansiune a economiei mondiale va continua probabil anul viitor, China urmează politici fiscale şi de credit relaxate, iar Europa rămâne pe o direcţie de redresare. Şi totuşi, până în 2020 ar putea exista toate condiţiile pentru declanşarea unei crize financiare, urmată de o recesiune la nivel mondial, anticipează economistul american Nouriel Roubini, supranumit „Dr. Doom“.

La rândul său, fondatorul Forumului Economic Mondial Klaus Schwab consideră că din păcate nu am învăţat prea multe de pe urma ultimei crize financiare şi că aceasta nu a inspirit reforme semnificative în industria bancară. Instrumentele financiare exotice care au contribuit la declanşarea crizei de acum un deceniu, cât şi multe altele, reprezintă în continuare un pericol în cadrul sistemului. Piaţa unora dintre aceste produse a crescut dramatic în ultimul timp, potrivit CNBC. Între timp, guvernul federal american acumulează din ce în ce mai multe datorii, iar dobânzile sunt în creştere. Într-o lume dominată de goana după randament, bomba cu ceas a datoriilor continuă să ticăie.

În opinia lui Nouriel Roubini, există 10 motive pentru care condiţiile vor fi perfecte pentru izbucnirea unei noi crize financiare până în 2020, potrivit Marketwatch. În primul rând, politicile de stimulare fiscală care împing în prezent rata de creştere economică a SUA peste potenţialul de 2% sunt nesustenabile. Până în 2020, efectul stimulentelor se va evapora, iar creşterea va fi împinsă la uşor sub 2%. În al doilea rând, din cauza perioadei nepotrivite în care au fost lansate stimulentele, economia americană este acum în curs de supraîncălzire, iar inflaţia creşte peste ţintă. Fed-ul va continua astfel să majoreze dobânda cheie la cel puţin 3,5% până în 2020, împingând probabil în sus dobânzile pe termen scurt şi lung, cât şi dolarul.

Şi alte bănci centrale ar putea urma exemplul Fed, cu efect de diminuare a lichidităţii la nivel mondial şi de creştere a presiunilor asupra dobânzilor.

În al treilea rând, disputele comerciale ale administraţiei americane cu China, Europa, Mexicul şi Canada se vor intensifica aproape cu siguranţă, ducând la o încetinire a creşterii şi un avans al inflaţiei.

În al patrulea rând, şi alte politici americane vor continua să adauge presiuni stagflaţioniste, determinând Fed-ul să majoreze dobânzile şi mai mult.

Următoarele două motive ţin de o încetinire a creşterii economice din restul lumii, cât şi din Europa.

Al şaptelea motiv are legătură cu nivelul prea ridicat de efervescenţă de pe pieţele de acţiuni. În al optulea rând, odată cu producerea unei corecţii, riscul ilichidităţii şi al vânzărilor masive va deveni mai sever.

Al noulea motiv are legătură cu comportamentul pe care-l va avea Trump în anul electoral 2020, când creşterea va fi scăzut probabil sub 1%.

În ultimul rând, odată ce furtuna perfectă se va fi pornit, instrumentele de politică necesare pentru contracararea acesteia vor lipsi, în opinia lui Roubini. Spaţiul pentru stimulente fiscale este deja limitat de datoria publică masivă. Posibilitatea pentru noi politici monetare neconvenţionale va fi limitată. Iar bailouturile din sectorul financiar nu vor fi tolerate în ţări cu mişcări populiste în creştere şi guverne aproape insolvente.

Când va veni, următoarea criză şi recesiune ar putea fi chiar mai severe şi mai de durată decât ultima criză, avertizează economistul american.

În opinia fondatorului WEF, am învăţat cum să evităm un colaps major la nivel mondial, dar am amânat într-o anumită măsură problema sau am găsit o modalitate prin care lăsăm problemele pe care le-am creat următoarei generaţii pentru a le rezolva, scrie CNBC.

“Nu ar trebui să uităm că datoriile la nivel mondial sunt considerabil mai mari decât au fost la începutul crizei financiare”, avertizează de asemenea Schwab. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO