Business Internaţional

Perspectivele economice ale Americii sunt mai luminoase anul viitor, dar sunt umbrite de norii austerităţii

Perspectivele economice ale Americii sunt mai luminoase anul viitor, dar sunt umbrite de norii austerităţii

Preşedintele american Barack Obama duce cea mai mare economie a lumii în noul an cu şanse reale de relansare. Foto: AFP

Autor: Radu Bostan

18.12.2012, 00:04 409

Economia SUA, cea mai mare a lumii, are destule atuuri precum creditarea mai prietenoasă şi boom-ul gazelor naturale care i-ar putea aduce o creştere sănătoasă în a doua parte a anului viitor, spun analiştii, însă redresarea ar putea fi frânată de măsurile de austeritate care vor intra în vigoare automat la începutul anului viitor dacă liderii politici nu ajung la un consens.

Revenirea timidă a pieţei imobiliare, marjele record de profit ale companiilor mari, o piaţă a creditelor mai favorabilă pentru afacerile mici şi consumul care se anunţă exploziv după o perioadă în care populaţia a strâns cureaua ar putea fi factorii care vor impulsiona creşterea economică şi încuraja angajările într-o ţară în care rata şomajului de 7,7% este considerată a fi o catastrofă, scrie The New York Times.

PIB-ul Statelor Unite ar putea creşte astfel cu peste 3% în a doua jumătate a anului viitor, potrivit celor mai optimiste prognoze, care avertizezaă însă că avansul lent din prezent va persista o perioadă. Printre cauzele creşterii lipsite de forţă se numără recesiunea din Europa şi încetineala economiei chineze, dar mai ales temerile faţă de "prăpastia fiscală", com­binaţia de reduceri de cheltuieli bugetare şi majorări de taxe cu un impact de 600 miliarde de euro la bugetul federal care se vor aplica automat de anul viitor.

Cu perspectiva "prăpastiei" submi­nând optimismul, barometrele încrederii consumatorilor şi a mediului de afaceri au scăzut până la cote de recesiune. Din cauza climatului economic incert, companiile şi-au limitat investiţiile în bunuri precum computere, camioane şi alte echipamente, anticipând probabil impozite mari şi cerere mai mică pentru anul viitor. Unii eco­nomişti cred că firmele se vor încumeta să cheltuiască dacă congresmenii se înţeleg să elimine sau măcar să amâne riscul ajustărilor fiscale dure.

"Cred că multe companii au o listă de proiecte pe care le-au amânat puţin pentru că nu-şi pot asuma riscuri când nu ştiu ce le aşteaptă după colţ. Când vor şti mai multe despre ce le rezervă viitorul şi ce taxe vor plăti, atunci vor putea să scoată planurile acelea din praf şi să le pună în sfârşit în aplicare", a spus Nigel Gault, economist-şef la firma IHS Global Insight.

Profiturile record ale companiilor ar putea aduce noi locuri de muncă

Presupunând că "prăpastia" este evi­tată, noul an aduce semne bune pentru me­diul de afaceri. Creditele au devenit mai acce­sibile, făcând investiţiile mai atră­gătoare pentru companiile mici. De aceea, valoarea creditelor comerciale şi indus­triale a crescut în ultimele luni, potrivit băncii centrale a SUA. De asemenea, pro­fiturile companiilor au atins un nou maxim în trimestrul al treilea, ceea ce înseamnă că firmele stau pe grămezi de bani cu care pot cumpăra echipamente noi sau face angajări.

O veste bună pentru industria ame­ricană vine din sectorul gazelor naturale, unde companiile au anunţat investiţii de peste 90 miliarde de dolari. Businessurile din petrochimie, îngrăşăminte, combustibil sau oţel se numără printre cele care derulează sau pregătesc proiecte pentru a profita de boom-ul gazelor de şist.În schimb, populaţia nu are la fel de multe lichidităţi deoarece venitul disponibil al gospodăriilor a stagnat sau a scăzut în ultima vreme. Totuşi, de câţiva ani datoriile personale s-au tot micşorat, iar creşterea preţurilor locuinţelor îi face şi pe americanii de rând să se simtă puţin mai bogaţi. În plus, pe măsură ce pe piaţa muncii apar noi oportunităţi pentru tineri, aceştia părăsesc casa părintească şi se mută în locuinţe proprii, sprijinind economia cumpărând mobilă sau ustensile casnice.

"Impactul căderii în prăpastie ar şterge circa doi ani şi jumătate de creştere economică"

La fel ca în cazul companiilor, analiştii se aşteaptă ca gospodăriile să deschidă mai mult portofelul şi să achiziţioneze auto­mobile. Vârsta medie a maşinilor de pe şoselele americane a ajuns la nivelul record de 11,2 ani, potrivit firmei de cercetare R. L. Polk, ceea ce poate însemna că ar exista apetit pentru noi achiziţii dacă ar fi şi bani.

Vânzările auto au crescut substanţial anul acesta.

Însă potenţialul acestor indicatori de un optimism modest ar putea rămâne nerealizat dacă politicienii americani nu reuşesc să evite "prăpastia". Biroul de Buget al Congresului estimează că pachetul de măsuri, adoptat în întregime, ar reduce creşterea PIB-ului SUA cu trei puncte procentuale anul viitor. "Impactul căterii în prăpastie ar şterge circa doi ani şi jumătate de creştere economică", avertizează Joseph LaVorgna, economist-şef pe SUA la Deutsche Bank.

Mai probabil este ca legislativul american să accepte doar o parte din măsuri şi să reducă astfel parţial deficitul bugetar. Printre măsurile cu cele mai mari şanse să fie adoptate se numără eliminarea scutirii de la plata contribuţiilor sociale de 2% pentru angajaţi şi a facilităţilor fiscale pentru gospodăriile cu venituri mai mari de 250.000 de dolari pe an, introduse de administraţia Bush.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO