Business Internaţional

Peste 1.000 de experţi în domeniul tehnologiei denunţă o cursă a înarmării cu "roboţi ucigaşi"

Peste 1.000 de experţi în domeniul tehnologiei...

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

29.07.2015, 11:29 959

Printre semnatari se află omul de ştiinţă Stephen Hawking, antreprenorul Elon Musk şi cofondatorul Apple Steve Wozniak.

Scrisoarea a fost prezentată marţi, la o conferinţă pe tema inteligenţei artificiale.

"Roboţii ucigaşi" fac în prezent obiectul a numeroase dezbateri - inclusiv, recent, în cadrul comisiilor ONU, care se gândeşte la o eventuală interdicţie a anumitor tipuri de arme autonome.

Acum experţii cer să fie interzisă în mod expres inteligenţa artificială în gstionarea armamentului, subliniind că acest lucru ar fi "dincolo de un control uman semnificativ".

"La fel cum cei mai mulţi chimişti şi biologi nu au niciun interes în a construi arme chimice sau biologice, cei mai mulţi cercetători în domniul inteligenţei artificiale nu au niciun interes în a construi arme dorate cu inteligenţă artificială - şi nu vor ca alţii să murdărească domeniul făcând acest lucru", subliniază autorii scrisorii.

Profesorul de la MIT Noam Chomsky, şeful pentru Inteligenţă Artificială de la Google Demis Hassabis şi expertul în domeniul conştiinţei Daniel Dennett se află, de asemenea, printre semnatarii scrisorii.

Textul, care a fost publicat online de către Institutul Viitorul Vieţii (Future of Life Institute - FLI), urma să fie prezentat delegaţilor la Conferinţa mixtă internaţională asupra inteligenţei artificiale, la Buenos Aires.

- Întreabă-mă orice despre inteligenţa artificială

Profesorul Hawking, semnatar al scrisorii, a luat parte la o sesiune Întreabă-mă orice (Ask Me Anything - AMA) pe reţeaua de socializare Reddit, în care a colectat întrebări despre "cum să fie făcută mai umană viitoarea tehnologie".

El urmează să răspundă la întrebările pe care le-a selectat în această săptămână.

În decembrie, într-un interviu în exclusivitate pentru BBC, profesorul şi-a exprimat îngrijorarea faţă de faptul că inteligenţa artificială ar putea conduce la sfârşitul umanităţii.

"Oamenii, care sunt limitaţi de evoluţia biologică lentă, nu ar putea să rivalizeze (cu inteligenţa artificială) şi ar fi înlocuiţi" de ea, a subliniat el.

Însă Eric Horvitz - şeful Microsoft Research, care a semnat scrisoarea - a postat online o înregistrare video în care apără alte cercetări în domeniul inteligenţei artificiale.

"Uitaţi-vă la cât de multe a făcut calculul pentru societatea noastră, pentru domeniul socio-economic, în aplicaţii ca cele din domeniul îngrijirilor de sănătate. Este incredibil. Inteligenţa artificială va schimba atât de multe lucruri", afirmă el.

"Odată cu ea vin o mulţime de speranţe, o mulţime de posibile beneficii şi, totodată, unele îngrijorări", continuă el.

"Eu cred că sunt multe probleme interesante care este necesar să fie rezolvate pe acest drum, dar mă aştept la rezultate benefice şi pozitive importante din această cercetare, în principal pentru că noi o ghidăm", subliniază Horvitz.

- "La curent"

Ministerul britanic al Apărării afirmă într-un comunicat că forţele britanice operează, în prezent, "în conformitate cu dreptul umanitar internaţional".

"Regulile de angajare clar definite ale Marii Britanii sunt formulate pe această bază", precizează ministerul.

"Ca atare, există întotdeauna un «om la curent» care controlează sistemul", subliniază ministerul.

"Personalul militar britanic este şi va fi implicat întotdeauna în decizia de a o utiliza şi în acţiunea armată", se mai arată în comunicat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO