Business Internaţional

Peste 3.000 de firme părăsesc Catalonia după victoria separatiştilor în ultimele alegeri

Peste 3.000 de firme părăsesc Catalonia după victoria...

Autor: Alex Ciutacu

29.12.2017, 10:00 20042

Caixabank, Gas Natural and Banco Sabadell au fost printre primii jucători mari din piaţa spaniolă care au anunţat în timpul crizei politice din octombrie, care au anunţat că îşi vor muta birourile din regiunea de nord-est a Spaniei, potrivit Business Insider.

Aceşti trei mari jucători nu sunt totuşi singurii care au decis să îşi mute birourile. Din contră, un total de 3.023 de companii şi-au mutat birourile centrale din regiunea Catalonia în perioada 2 octombrie – 13 decembrie, potrivit datelor adunate de registrele spaniole.

Scăderea economică datorată votului catalan nu se limitează doar la plecarea unor corporaţii. Alţi indicatori economici precum turismul sau consumul sunt afectate, de asemenea, deşi va dura ceva timp până când ecoul impactului va fi resimţit complet.

Referendumul pentru independenţa catalană a fost ţinut în data de 1 octombrie – fără a avea autorizarea guvernului spaniol – a dus la creşterea nesiguranţei cu privire la legalitatea situaţiei.

Aceşti factori au afectat companiile cu sediul în Catalonia, în special băncile, deteriorând foarte mult valoarea acţiunilor pe bursă.

Companiile mai mici listate la bursă, precum Oryzon sau Eurona, au fost primele care au anunat că îşi vor muta sediile din regiunea catalană. Companiile mari şi multinaţionalele le-au urmat pe cele mici, declanşând astfel un exod masiv de corporaţ, ceea ce a reprezentat un punct critic pentru criza catalană.

„Aspectul relevant al acestor mutări nu este acela al impactului direct, care nici nu va fi resimţit dacă acestea nu mută şi sediul de producţie, dar este un indicator clar al nesiguranţei extreme din regiune”, spune Maria Jesus Fernandez, senior economist în cadrul Funcas, un hub spaniol dedicat cercetărilor economice.

Fernandez susţine că nesiguranţa ar putea avea un efect şi asupra investiţiilor productive. Pentru moment, acesta crede că indicatorii economici cu privire la consum şi şomaj „reflectă o anumită schimbare de trend”.

„Nu este dramatic, şi nici nu se aşteaptă să devină ceva dramatic, dar este o schimbare”, spune el.

Mutarea sediului central nu implică neapărat un transfer general al staff-ului, al producţiei sau al tuturor birourilor din regiune. Cu toate acestea, de mai multe ori aceste mutări au fost acompaniate de schimbări ale domiciului fiscal care implică necesitatea ca mai mulţi manageri să fie relocalizaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO