Business Internaţional

Petrolişti împotriva curentului: OMV şi compania petrolieră de stat din Abu Dhabi încheie un acord de 1,5 miliarde de dolari şi pariază pe Orientul Mijlociu. Austriecii au drept de exploatare pentru 40 de ani

Petrolişti împotriva curentului: OMV şi compania...

Autor: Alex Ciutacu

29.04.2018, 16:22 462

OMV şi compania petrolieră de stat din Abu Dhabi National Oil Co (ADNOC) au semnat astăzi un acord de 1,5 miliarde de dolari pentru a produce împreună petrol din apele care înconjoară coasta Emiratelor Arabe, potrivit Bloomberg.

Abu Dhabi National Oil le garantează austriecilor de la OMV, drepturi de exploatere în terenurile Sateh Al Razboot şi Umm Lulu, pentru următorii 40 de ani. Acordul reprezintă un pas important pentru grupul OMV, încât compania încearcă să îşi mărească producţia de petrol  şi să îşi extindă businessul de rafinării.

„Expansiunea economiei globale şi creşterea cererii pentru petrol, produse rafinate şi produse petrochimice ne oferă noi oportunităţi”, a transmis sultanul Al Jaber, CEO al companiei ADNOC.

Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, şi Prinţul Coroanei din Abu Dhabi, Şeicul Mohammed bin Zayed au luat parte la o ceremonie, duminică, pentru a semna un acord care va fi urmat de investiţii comune în pieţele din Asia.

Abu Dhabi este al doilea cel mai mare acţionar din Grupul OMV, după guvernul austriac, începând cu anul 1994, iar acum caută parteneriate pentru exploatare şi pentru îmbunătăţirea rafinăriilor.

„Emiratele Arabe Unite sunt deja cel mai important partener comercial pe care îl avem în regiunea Golfului, iar aceştia încă oferă un potenţial imens pentru businessurile austriece”, a transmis Kurz înainte de plecarea spre Abu Dhabi.

Austria, o naţiune cu 9 milioane de cetăţeni, încearcă să îşi întărească legăturile cu Orientul Mijlociu şi să îşi îmbunătăţească relaţiile comerciale cu regiuni din afara Europei.

Bugetul OMV destinat achiziţiei de noi active până în 2025 este de 10 miliarde de euro şi ar putea include investiţii în producţia şi distribuţia din Abu Dhabi, a transmis Rainer Seele, CEO al companiei. OMV şi-a anunţat investitorii că îşi doreşte să se extindă către regiunea Golfului şi în pieţele asiatice, unde cererea pentru un petrol de calitate superioară este în creştere, direct proporţional cu populaţia din regiune.

Seele a reorientat OMV dinspre producţia scumpă din Marea Nordului, către petrol mai ieftin, în Rusia şi Orientul Mijlociu. Abu Dhabi deţine aproximativ 6% din rezervele globale de petrol şi produce majoritatea petrolului din Emiratele Arabe.

Acordul de astăzi ar fi prima încercare a lui Seele de a capitaliza parteneriatul. OMV doreşte şi o participaţie minoritară în rafinăria Ruwais din Emiratele Arabe.

Statul austriac deţine 31,5% din OMV, în timp ce compania de stat din Abu Dhabi, Mubadala, deţine 24,9%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO