Business Internaţional

Petrolul american dă peste cap planurile OPEC de a majora preţurile prin reducerea producţiei

Petrolul american dă peste cap planurile OPEC de a...

Autor: Catalina Apostoiu

08.05.2017, 00:03 1342
Strategia pe care statele OPEC au acceptat-o atât de greu de a împinge în sus preţurile petrolului prin reducerea producţiei sunt date peste cap de ţiţeiul american.

Preţul petrolului s-a stabilizat la finalul săptămânii trecute după ce a scăzut sub 45 de dolari pe baril pentru prima dată de când OPEC a căzut de acord cu reducerea producţiei în noiembrie, scrie Bloomberg. În mai puţin de 10 minute vineri, contractele futures americane au scăzut cu peste un dolar. Acestea s-au prăbuşit cu 7,8% săptămâna trecută, ştergând astfel toate creşterile înregistrate de când OPEC a semnat un acord pe şase luni, în noiem­brie, de reducere a producţiei. De­clinul preţurilor este ge­ne­rat în principal de creşterea pro­ducţiei din SUA, care ameninţă să anu­leze efectul reducerilor OPEC, chiar în condiţiile în care OPEC şi Rusia ar putea să le prelugească şi în al doilea semestru al anului.

De asemenea, Libia şi Nigeria, care nu au semnat acordul de reducere a producţiei petroliere, şi-au majorat producţia peste aşteptări, potrivit CNBC.

În plus, Administraţia Americană pentru Informaţii în Energie (EIA) a raportat o reducere sub aşteptări a stocurilor de ţiţei şi o altă săptămână cu cerere scăzută de benzină.

După ce reducerile OPEC au împins în ianuarie preţurile petrolului la cel mai ridicat nivel din iulie 2015, această creştere a preţurilor i-a încura­jat pe americani să pompeze mai mult petrol. Drept rezultat, producţia ame­ricană se află în creştere de 11 săptămâni, cea mai lungă perioadă de creşteri din 2012 încoace.

Preţurile sunt în continuare cu peste 50% sub vârful din 2014.

„Pieţele îşi pierd încrederea că supraoferta la nivel mondial va dispărea sub impactul reducerilor OPEC“, spune Michael Poulsen, analist la Global Risk Management.

Preţul petrolului american cu livrare în iulie a scăzut cu 4 cenţi la 45,48 dolari pe baril după ce pierduse iniţial 1,76 dolari, sau 3,9%, până la 43,76 dolari pe baril. Ţiţieul Brent a avansat cu 0,2% până la 48,49 dolari după ce a scăzut cu 1,74 dolari, sau 3,6%, până la 46,64 dolari pe baril la sfârşitul săptămânii trecute.

Producţia americană a avansat la 9,29 milioane de barili săptămâna trecută, cel mai ridicat nivel din august 2015, iar deşi OPEC ar putea prelungi reducerile de producţie cu încă şase luni, producţia americană stârneşte în continuare îngrijorare.

OPEC se va întâlni pe 25 mai în Viena pentru a decide asupra prelungirii reducerilor de producţie. Grupul şi alţi exportatori au fost de acord să reducă producţia cu 1,8 milioane de barili pe zi la sfârşitul anului trecut. În pofida acordului, stocurile la nivel mondial rămân ridicate.

„Piaţa pare să fie mult mai departe de o situaţie echilibrată decât se estimase anterior. Există posibilitatea ca petrolul să scadă în continuare“, spune Ric Spooner, analist la CMC Markets.

Analiştii spun că petrolul american ar putea scădea până la 42 dolari, potrivit CNBC.

Deşi preţurile în scădere ar putea obliga membrele OPEC să-şi prelungească reducerile, şansele unor reduceri mai profunde rămân scăzute, spun analiştii, scrie Reuters.

Unii analişti sunt convinşi însă că piaţa este în curs de reechilibrare. ìCredem că reducerile OPEC sunt destul de substanţiale şi contribuie la reechilibrarea pieţei prin tragerea în jos a stocurilorî, spune Eric Lee, analist Citigroup.

Lee crede că piaţa se află într-un punct în care reechilibrarea nu are încă un efect vizibil. Acesta vede preţurile petrolului la 40$-60$ în acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO