Business Internaţional

Phenianul are capacitatea de a lansa o armă nucleară împotriva teritoriului american

Phenianul are capacitatea de a lansa o armă nucleară...

Autor: Ioana Bojan

08.10.2015, 10:52 146

Amiralul Bill Gortney, comandantul Comandamentului Nordic al SUA şi al Comandamentului nord-american de apărare aerospaţială (NORAD), s-a declarat de acord cu evaluările serviciilor americane de informaţii, conform cărora Coreea de Nord deţine arme nucleare, precum şi capacitatea de a le miniaturiza şi a le monta pe o rachetă care ar putea atinge teritoriul SUA.

"Apreciem că au capacitatea de a atinge teritoriul cu o armă nucleară (lansată de) o rachetă", a declarat Gortney la un eveniment găzduit de institutul Atlantic Council.

El a precizat că este dificil de prezis comportamentul liderului nord-coreean Kim Jong-un, dar armata americană este pregătită să răspundă dacă acesta ar folosi o armă nucleară.

"Suntem pregătiţi pentru el, suntem pregătiţi 24 de ore pe zi, dacă va fi destul de fraier încât să tragă spre noi", a afirmat Gortney.

Agenţia spaţială nord-coreeană a anunţat luna trecută că Phenianul construieşte un nou satelit şi îl pregăteşte de lansare, însă folosirea unei rachete cu rază lungă de acţiune ar sugera că statul a făcut progrese în vederea dezvoltării unei rachete balistice.

Coreea de Nord susţine că lansările sale fac parte dintr-un program spaţial legitim, menit să amplaseze sateliţi pe orbită. Nord-coreenii au mai efectuat în trecut teste cu rachete, sfidând avertizările şi sancţiunile internaţionale.

Agenţia americană de apărare antirachetă (MDA) a apreciat în martie că Phenianul ar putea avea capacitatea de a lansa o rachetă balistică intercontinentală anul acesta.

Gortney a afirmat miercuri că armata SUA investeşte în modernizarea sistemului de apărare antirachetă, adăugând noi senzori şi radare pentru a identifica mai bine potenţialele lansări de rachete şi pentru a reduce costul apărării în cazul unor asemenea atacuri.

El a avertizat că eşecul Congresului de a adopta bugetul pentru anul fiscal 2006 sau eventuale reduceri bugetare ar putea pune în pericol fondurile necesare pentru aceste eforturi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO