Business Internaţional

Piaţa de fuziuni şi achiziţii la nivel mondial trăieşte ani de glorie

Megafuziunea dintre Pfizer şi Allergan, de 160 miliarde de dolari, este cea mai mare tranzacţie de anul trecut.

Megafuziunea dintre Pfizer şi Allergan, de 160 miliarde de dolari, este cea mai mare tranzacţie de anul trecut.

Autor: CătăIina Apostoiu

06.01.2016, 00:06 722

După un an record pentru achiziţii, companiile caută noi ţinte. Companiile au cheltuit 3.800 miliarde de dolari pe fuziuni şi achiziţii în 2015, cea mai mare sumă atinsă vreodată. Recordul anterior a fost stabilit în 2007, înainte de criza financiară, potrivit datelor Bloomberg.

Companiile par mai optimiste decât anul trecut în legătură cu activitatea de M&A: un studiu realizat de EY în octombrie indică faptul că aproape 60% din directorii de companii se aşteaptă să încheie achiziţii în următoarele 12 luni, în creştere cu 40% faţă de anul anterior.

După megafuziunea dintre Pfizer şi Allergan, de 160 miliarde de dolari, cea mai mare tran­zacţie de anul trecut, sectorul serviciilor me­di­cale pare că va conduce din nou în topul tranzacţiilor.

În acest an vor fi active industriile care au nevoie să crească pentru a face faţă unei competiţii sporite sau unui ritm mai lent de creştere, cum ar fi telecomunicaţiile, tehnologia şi serviciile medicale, afirmă Paulo Pereira, partener la compania de consultanţă Perella Weinberg. Achiziţiile de instituţii financiare, în special tranzacţiile din sectorul bancar, sunt de asemenea aşteptate să-şi accelereze ritmul în lunile următoare pe măsură ce vor apărea clarificări cu privire la cadrul de reglementare şi cerinţele de capital, susţine Pereira.

În 2015, companiile din sectorul bunurilor de larg consum au reprezentat cea mai mare parte din volumul total al cheltuielilor pe M&A, cu 1 trilion de dolari. Au urmat tranzacţiile finan­ciare, cu 751 mld. dolari, şi achiziţiile de companii industriale, cu 447 mld. dolari. Totuşi, volumele de anul trecut s-au datorat optimismului companiilor, care au trecut peste turbulenţele din China, încetinirea de pe pieţele emergente şi criza grecească, potrivit lui Charles Jacobs, partener la casa de avocatură Linklaters.

Decizia băncii centrale americane de majorare a ratelor dobânzii pentru prima dată în ultimii aproape 10 ani ar putea genera o încetinire temporară a tranzacţiilor iar tensiunile de ordin politic, cum ar fi posibilitatea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, ar putea crea “perioade închise”, nefavorabile marilor deal-uri, spune Jacobs.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO