Business Internaţional

Piaţa europeană a oţelului face paşi mari spre consolidare

Piaţa europeană a oţelului face paşi mari spre...

Autor: Bogdan Cojocaru

13.07.2018, 00:00 291

După mai mult de doi ani de tatonări, negocieri cu sindicatele şi obstacole puse pe ultima sută de metri de investitori activişti, cea mai mare transformare din industria europeană a oţelului din ultimul deceniu a ajuns aproape de concretizare, scrie Financial Times.

Tata Steel din India şi ThyssenKrupp din Germania şi-au unit luna trecută într-un parteneriat în parţi egale operaţiunile europene de producţie de oţel. Prin această înţelegere istorică va fi creat al doilea jucător ca mărime de pe piaţa de profil. Acesta va avea venituri de 17 miliarde de euro şi 48.000 de angajaţi. Tranzacţia va rămâne probabil ultima de amploare mare de pe piaţa europeană din viitorul apropiat şi reprezintă un pas important în consolidarea sectorui despre care executivii  spun de mult timp că este vitală pentru supravieţuire în faţa supracapacităţii, a importurilor ieftine şi acum a tarifelor americane impuse importurilor de metale.

„Dacă ai o piaţă mai consolidată, ai în general o putere mai mare de a face preţurile şi o disciplină mai bună la aprovizionare“, spune Cedar Ekblom, analist la Bank of America Merrill Lynch. „Logica unui parteneriat este poziţionarea noului grup ca producător mai ieftin decât cele două entităţi separate.“ Însă cum nu este prevăzută eliminare de capacitate de producţie la ThyssenKrupp Tata Steel, numele sub care va fi cunoscută noua entitate, fuziunea s-ar putea să nu rezolve problema cronică a surplusului de furnale din industria europeană a oţelului, spun analiştii.

„A trecut ceva vreme de la ultima consolidare în Europa, aşa că marea speranţă este să vedem şi eliminări de capacitate. Aşteptăm“, spune Carsten Riek, analist la UBS. Luna de miere va fi foarte scurtă. De vreme ce ThyssenKrupp Tata Steel va controla 27% din piaţa europeană a produselor din oţel plat, mai puţin decât  ArcelorMittal, care are o cotă de 38%, restructurarea va veni cel mai probabil în zona produselor de nişă şi a produselor speciale, unde compania va domina puternic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO