Business Internaţional

Piaţa rezidenţială londoneză trece prin cel mai profund declin de la criza financiară

Piaţa rezidenţială londoneză trece prin cel mai...

Autor: Catalina Apostoiu

15.04.2017, 01:15 4410

Piaţa rezidenţială a Londrei se confruntă cu cea mai dramatică scădere de la criza financiară de acum opt ani, un semnal puternic al unei tendinţe mai ample de încetinire care ar putea continua, scrie Bloomberg.

The Royal Institution of Chartered Surveyors a anunţat că indicele său pentru sectorul rezidenţial londonez a atins luna trecută cel mai mic nivel din februarie 2009. Acesta a scăzut la minus 49 puncte, indicând că tot mai mulţi agenţi au raportat scăderi în martie. Totuşi, un număr mai mare de agenţi încă se aşteaptă ca preţurile din Londra să crească în următorul an, potrivit raportului.

Şi alte rapoarte indică scăderi, agenţii din Londra fiind nevoiţi să reducă preţurile pentru a încheia contracte. La nivel naţional, indicele RICS s-a menţinut la 22 de puncte în martie, deşi aşteptările privitoare atât la valori, cât şi la vânzări pe următorul an s-au redus. Atât numărul potenţialilor cumpărători, cât şi vânzările au stagnat.

Pe lângă faptul că preţurile ridicate îi ţin pe potenţialii cumpărători în afara pieţei, temerile privitoare la Brexit şi perspectivele generale ale Marii Britanii apasă de asemenea asupra cererii. Orice presiune de scădere a preţurilor ar putea fi limitată din cauza ofertei în continuare deficitare.

„Deocamdată, orice impuls de schimbare a condiţiilor de pe piaţă este greu de întrevăzut, ceea ce se reflectă şi în stagnarea nivelurilor tranzacţiilor“, a declarat Simon Rubinsohn, economist-şef al RICS.

Oferta de pe piaţă se va menţine deficitară şi în condiţiile în care o bancă destinată finanţării proiectelor rezidenţiale creată de fostul primar al Londrei Boris Johnson pentru accelerarea dezvoltării a 3.000 de locuinţe în capitala britanică până în 2018 îşi va atinge doar 9% din ţintă.

Numai 270 de locuinţe urmează a fi finalizate până în luna martie a anului viitor prin intermediul unui singur proiect în districtul Ealing. Până acum, banca a acordat doar 10,5% din creditele de 200 milioane de lire sterline (250 milioane de dolari) alocate pentru susţinerea construcţiei de case şi apartamente.

Banca a fost creată pentru a furniza finanţare ieftină constructorilor de locuinţe care sunt de acord să închirieze casele şi apartamentele la rate inferioare celor de pe piaţă pentru cel puţin şapte ani. Niciun credit nu a fost acordat în timpul mandatului lui Johnson, care a lansat proiectul de finanţare în 2015.

„Deşi banca oferă finanţare ieftină, restricţiile impuse îi reduc din atractivitate“, arată Neal Hudson, director al Residential Analysts.

Constructorii de locuinţe din capitala britanică au finalizat 19.580 de unităţi anul trecut, potrivit datelor statistice guvernamentale, comparativ cu o ţintă de aproximativ 42.000 de locuinţe pe an a autorităţilor. Valorile au urcat puternic din 2011 în condiţiile în care lipsa ofertei, creditele ipotecare ieftine şi cumpărătorii străini împing preţurile în sus.

Activitatea băncii rezidenţiale a fost încetinită de îmbunătăţirea mediului de creditare, se arată într-un email al biroului primarului Sadiq Khan. Credite ieftine pentru construirea de locuinţe vor fi oferite în continuare prin intermediul altor programe, se mai arată în e-mail. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO