Business Internaţional

Pierderea unuia, câştigul altuia: 200.000 de polonezi sunt aşteptaţi acasă să susţină piaţa locală a muncii după Brexit

Pierderea unuia, câştigul altuia: 200.000 de polonezi...

Autor: Catalina Apostoiu

01.03.2017, 00:06 3542

Guvernul polonez vede partea bună a Brexitului, anticipând că ieşirea Marii Britanii din UE va aduce până la 200.000 de polonezi înapoi pe piaţa locală a muncii, scrie Bloomberg.

Cu şomajul situat la 5,5% trimestrul trecut, cel mai scăzut nivel din 1992, oficialii polonezi încearcă să soluţionize plângerile companiilor din diverse sectoare privitoare la impasul de pe piaţa locală a muncii.

Cei între 100.000 şi 200.000 de polonezi aşteptaţi înapoi acasă după Brexit ar putea soluţiona dilema pe care guvernul polonez a generat-o anul trecut când a lansat un program fără precedent de beneficii pentru familii, program care i-a încurajat pe unii părinţi cu venituri mai scăzute să stea departe de piaţa muncii.

Întoarcerea muncitorilor din Polonia va pune de asemenea capăt eforturilor mai multor administraţii poloneze de a-i atrage pe muncitorii polonezi calificaţi înapoi din Marea Britanie. Cei peste 800.000 de polonezi angajaţi în Marea Britanie au reprezentat cel mai mare grup de rezidenţi nonbritanici de acolo în 2015.

„Având în vedere situaţia demografică în curs de înrăutăţire şi deficitul de forţă de muncă calificată, perspectiva întoarcerii muncitorilor cu experienţă în ţară ar putea fi benefică pentru economia poloneză“, a declarat ministrul adjunct al dezvoltării din Polonia, Pawel Chorazy.

„Ar trebui să facem o prioritate din a-i ajuta pe polonezi să-şi înfiinţeze propriile businessuri pe baza expe­rienţei câştigate în Marea Britanie“.

Guvernul polonez a compensat deficitul de forţă de muncă de pe piaţa locală acordând permise temporare de muncă străinilor, ucrainenii primind un număr record de 1,3 milioane de astfel de permise anul trecut.

Numărul polonezilor care se vor întoarce în ţară va depinde de ce fel de acord pentru polonezi şi alţi cetăţeni UE care trăiesc în Marea Britanie va negocia premierul Theresa May în timpul discuţiilor de ieşire din bloc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO