Business Internaţional

Pilonul Europei: Rata şomajului scade la nivel record, iar economia germană înfloreşte peste aşteptări. Presiunile pentru salarii mai mari sunt în creştere

Pilonul Europei: Rata şomajului scade la nivel record,...

Autor: Alex Ciutacu

07.01.2018, 09:14 322

În Germania, rata şomajului a scăzut până la un nivel record, numărul oamenilor fără loc de muncă fiind în scădere constantă în ultimele şase luni ale anului 2017, reflectând o dezvoltare din ce în ce mai mare pentru ţara condusă de Merkel. Acest nivel de dezvoltare ar putea împinge nivelul salariilor şi al inflaţiei, potrivit Bloomberg.

Rata şomajului era în luna decembrie la 5,5%, potrivit Agenţiei Federale de Muncă din Nuremberg.

Numărul şomerilor a scăzut cu 29.000 de oameni luna trecută, mai mult decât dublul mediei estimate într-un sondaj Bloomberg din care au făcut parte economişti de top.

Germania s-a bucurat de o dezvoltare economică sustenabilă, susţinută de consumul domestic şi de comerţ solid la nivel global, datele arătând că activitatea de producţie a ţării, şi a zonei euro în general a atins în decembrie niveluri record.

În acelaşi timp, optimismul oamenilor de business scade uşor, de la punctul maxim pe care îl atinsese, aceştia fiind din ce în ce mai îngrijoraţi de lipsa de muncitori calificaţi, care i-ar putea determina pe cei aflaţi deja în companii, cu un bagaj mare de cunoştinţe şi experienţă în spate, să ceară creşteri salariale semnificative.

„Oamenilor nu le este frică să cheltuie bani deoarece rata şomajului este la un nivel foarte redus, iar acest factor determină creşterea cererii domestice”, spune Jens Kramer, economist la NordLB în Hanover. „Este aproape un miracol faptul că nu s-au înregistrat decât creşteri salariale moderate, după ce am avut rata şomajului la un nivel aproape nesemnificativ pentru doi ani. Ar trebui să ne aşteptăm presiuni pentru creşteri salariale pe parcursul acestui an”.

Drept semn din partea presiunii despre care discută Kramer, negocierile salariale dintre angajatori şi sindicatul IG Metall, din care fac parte 2,3 milioane de muncitori din sectorul industrial, par să fi ajuns într-un punct mort, după ce deadline-ul iniţial, stabilit la data de 31 decembrie  a fost depăşit.

Sindicatul IG Metall a cerut pentru creştere salarială de 6% şi dreptul de a alege să lucrezi doar 28 de ore pe săptămână.

„Negocierile colective sunt blocate”, transmite sindicatul într-o declaraţie. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO