Business Internaţional

Planul Comisiei Europene de salvare a euro: O dezvoltare europeană în două viteze condusă de o zonă euro mai independentă şi mai puternică

Planul Comisiei Europene de salvare a euro: O dezvoltare europeană în două viteze condusă de o zonă euro mai independentă şi mai puternică

Jose Manuel Barroso, preşedintele CE: „Într-o uniune economică şi monetară adevărată şi profundă, toate proiectele importante de politică economică şi fiscală ale statelor membre vor fi obiectul unei coordonări mai profunde şi vor fi sprijinite şi supravegheate la nivel european.“ „Este important ca pieţele să recunoască că noi nu doar luăm măsuri de urgenţă pe termen scurt pentru ţările cu probleme.“ „Zona euro trebuie să se poată integra mai rapid decât UE, dar cu păstrarea integrităţii politicilor destinate Uniunii ca ansamblu, în special pntru cele referitoare la piaţa unică.“ „Sunt convins acum că nu toate guvernele mai au simţul urgenţei pe care-l aveau în urmă cu câteva luni.“ Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

30.11.2012, 00:06 856

Zona euro va deveni treptat un fel de entitate statală federală, cu o singură trezorerie, buget unic şi dreptul de a impune taxe şi de a emite în comun obligaţiuni. Acesta este viitorul zonei euro în cel mai nou plan al Comisiei Europene, care vede într-o Europă mai federală singura cale de a tăia rădăcinile crizei datoriilor suverane prin care trece uniunea monetară.

Dar ca şi planurile anterioare de reformare a zonei euro, acesta se va lovi de opoziţia unor ţări puternice precum Germania, şi ce e mai rău, consfinţeşte o integrare în două viteze a UE, în care economiile bogate se vor distanţa şi mai mult de cele mai slabe, spun criticii.

De asemenea, planul presupune modificarea tratatului de constituire a zonei euro, ceea ce va fi greu de obţinut deoarece liderii din zona euro par să fi pierdut noţiunea urgenţei şi au "aţipit la volan" după calmarea pieţelor, scrie AP.

Propunerile prezentate de preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barrsoso prevăd un proces de transformare în trei etape şi, spre deosebire de alte planuri pe aceeaşi temă, un calendar.

"Avem nevoie de o Uniune Monetară şi Economică adevărată şi mai adâncă pentru a depăşi criza de încredere care afectează economiile şi mijloacele de trai", a spus oficialul.

Primul pas, un buget embrionar pentru zona euro

În prima fază, în următoarele 6-18 luni ar fi creat un fond special bazat pe bugetul UE - "un instrument de competitivitate şi convergenţă" - şi finanţat prin resurse proprii precum o taxă la nivelul UE dedicat statelor din zona euro care vor să-şi reformeze economiile.

Ţările cu un deficit bugetar care încalcă regulile UE vor fi obligale să folosească acest instrument, potrivit EUobserver. Co misia prevede, de asemenea, o integrare mai strânsă în privinţa taxelor şi a pieţei muncii în zona euro. Planul prevede, în plus, intro du cerea unei proceduri comune pentru amor tizarea falimentelor bancare - un corolar al proiectului unui supraveghetor unic bancar, notează The Wall Street Journal.

Al doilea pas, punerea bazelor euroobligaţiunilor

Apoi, Comisia vrea ca în 18 luni-5 ani, pe baza instrumentului de convergenţă să fie îmbunătăţită "capacitatea fiscală" a zonei euro, autonomă şi finanţată doar din surse proprii. Din această etapă ar trebui să fie posibilă colectivizarea parţială a datoriilor suverane prin intermediul "eurobon durilor", datorii pe termen scurt garantate de zona euro pe care le pot folosi individual statele uniunii monetare.

Pentru aceste măsuri va fi nevoie cu siguranţă de modificarea tratatului UE, un proces complex care va necesita aprobare din partea statelor comunitare. Zona euro ar putea crea, de asemenea, un "fond de răs cum părare" care să preia partea din datorii ce depăşeşte 60% din PIB de la statele membre. Un astfel de fond va fi garantat colectiv de ţările din zona euro. Acesta va avea capacitatea de a se finanţa singur pentru a acoperi datoriile care i-au fost transferate.

Ţările care participă la program vor fi însă obligate să adopte reforme economice pentru a-şi ţine datoriile sub 60% din PIB şi pentru a-şi îmbunătăţi competitivitatea. Pe termen mediu, Bruxellesul va căpăta treptat puterea de a respinge propunerile bugetare ale statelor din zona euro sau de a face amendamente la aceastea. De ase menea, statele s-ar angaja la plăţi automate pentru a-şi reduce datoriile deţinute de fond.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO