Business Internaţional

Planul Irlandei de a cere UE şi FMI sprijin financiar amplifică criza datoriilor suverane în Europa

Autor: Dumitrescu Anca

23.11.2010, 16:32 24

Planul Irlandei de a solicita UE sprijin financiar mai degrabăamplifică decât temperează criza datoriilor suverane în Europa,întrucât investitorii se concentrează pe statele cu deficitebugetare mari din sudul continentului, în frunte cu Portugalia,comentează Bloomberg citat de Mediafax Business.

Decizia Irlandei de a solicita ajutor financiar de urgenţă dinpartea Uniunii Europene şi Fondului Monetar Internaţional (FMI) acontribuit prea puţin la inversarea tendinţei de creştere acostului împrumuturilor.

Spreadul obligaţiunilor portugheze pe termen de zece ani faţăobligaţiunile germane a crescut marţi cu 0,08 puncte, la 4,15%.

În cazul Spaniei, spreadul a urcat cu 0,14 puncte, la 2,23%,după ce Trezoreria a vândut titluri în valoare de 3,26 miliardeeuro, sub obiectivul maxim fixat.

În timp ce liderii UE susţin că programul financiar pentruIrlanda va preveni contagiunea în zona euro, investitorii îşiîndreaptă atenţia spre Portugalia, care nu a redus cheltuielilebugetare şi a înregistrat o creştere economică limitată în ultimuldeceniu.

Un plan de salvare pentru Portugalia ar spori presiunile şiasupra Spaniei, al cărei PIB este aproape de două ori mai maredecât PIB-urile combinate ale Portugaliei, Greciei şi Irlandei.

"După Portugalia următoarea va fi Spania, urmată de Italia,Franţa şi apoi UE", a declarat Antonio Garcia Pascual, economistşef pentru regiunea de sud a Europei la Barclays Capital înLondra.

Spania este un pic prea mare pentru a fi susţinută financiar,mărimea ajutorului necesar ar necesita toate fondurile disponibile,a arătat Pascual, adăugând că problema se va extinde şi în Italia,astfel încât euro va fi pus sub semnul întrebării. Citiţi mai multepe www.mediafax.biz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO