Business Internaţional

Planul lui Trump de a lua 155 de miliarde de dolari de la multinaţionale prin reforma sistemului de taxe

Planul lui Trump de a lua 155 de miliarde de dolari de la...

Autor: Alex Ciutacu

03.11.2017, 17:36 417

Marele multinaţionale urmează să fie lovite de o represiune lansată împotriva celor care evită taxe, prin mutarea profiturilor în afara Statelor Unite, în urma unei prevederi pregătite de republicani în cadrul reformei radicale propuse la nivelul sistemului de taxe, arată Financial Times.

Lobbyştii companiilor care iniţial au aplaudat planul de a scădea nivelul taxei de corporaţie de la 35% la 20%, deveneau anxioşi joi seara după ce republicanii au propus prevederea „anti-evitare”, despre care aceeaşi lobbyşti au avertizat că poate cauza prejudicii colaterale larg răspândite.

Îngrijorările lor ilustrează provocările pe care le întâmplină republicanii în încercarea lor de a revizui prevederile referitoare la sistemul de taxe din Codul Fiscal, pentru prima dată după 1986, răfuindu-se cu lobbyştii din mediul corporatist, cu constrângerile bugetare şi cu Preşedintele Trump care a cerut să i se prezinte o lege pe care să o poate semna până la Ziua Recunoştinţei (n.r: a patra zi de joi din luna noiembrie).

Bret Wells, un expert în sistemul de taxe care a recomandat măsuri anti-evitare în faţa Congresului, luna trecută, a spus că ar răni prin aceste prevederi două grupuri de business: multinaţionalele străine care au afilieri americane, şi companiile americane care folosesc sisteme de „inversiune” (n.r: achiziţionarea unui competitor care are sediul într-o ţară cu un nivel scăzut al taxelor pentru a muta în acea ţară domiciliul companiei-mamă).

Planul republicanilor ar impune o taxă de acciză de 20% la plăţile efectuate între filialele aceleiaşi companii, plăţi care sunt comune atunci când diviziile internaţionale fac comerţ cu materiale, servicii sau cu drepturi de autor pentru proprietate intelectuală.

„Da, avem un nou plan pentru a opri deducerile neautorizate de taxe”, spune Kevin Brady, specialist republican în sistemul de taxe, preşedinte al Casei Reprezentanţilor, ca răspuns pentru Financial Times.

Fără a adopta, în mod explicit, retorica lui Trump „America First”, Brady, preşedintele al casei Reprezentanţilor, a urmărit modalităţi pentru a opri avantajele pe care, spune el, sistemul actual de taxe îl oferă companiilor străine în faţa corporaţiilor americane.

Taxa de acciză ar aduce bugetului 155 de miliarde de dolari în următorii zece ani, potrivit comisiei din Congres responsabilă de taxe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO