Business Internaţional

Poliţia franceză anunţă că un scurtcircuit este cea mai probabilă cauză a incendiului devastator de la Catedrala Notre-Dame

Poliţia franceză anunţă că un scurtcircuit este cea...

Autor: Ana Obretin

19.04.2019, 11:01 8304

Un scurtcircuit este cauza cea mai probabilă a incendiului de amploare care a afectat Catedrala Notre-Dame din Paris în noaptea de luni spre marţi, a declarat un oficial din poliţia franceză, care se ocupă de anchetă, pentru The Associated Press.

Oficialul a mai declarat că a fost făcută o evaluare iniţială a catedralei, miercuri, dar poliţia nu a primit încă undă verde pentru a analiza interiorul ars al monumentului, pentru că zona este considerată periculoasă.

Zidurile în pericol de prăbuşire au fost acoperite cu plăci din lemn, a mai declarat, joi, oficialul, sub protecţia anonimatului, nefiind autorizat să ofere detalii despre o anchetă în desfăşurare.

Incendiul produs luni seară la Catedrala Notre-Dame a fost cel mai probabil rezultatul unui accident, neexistând probe că ar fi fost provocat intenţionat, a declarat, marţi, procurorul oraşului Paris, Remy Heitz, care a adăugat că 50 de oameni lucrează la o anchetă "lungă" şi "complexă" privind cauzele dezastrului.

Până joi, aproximativ 40 de persoane, angajaţi ai catedralei şi muncitori care efectuau lucrări de renovare, au fost intervievate de anchetatori.

Oficialul nu a dorit să comenteze informaţiile publicate în Le Parisien potrivit cărora incendiul ar fi pornit de la o eroare de sistem sau de la sistemul electric al lifturilor folosite la lucrările de renovare.

O catedrală din lemn "efemeră" va fi construită în faţa Notre-Dame, a anunţat, joi, monseniorul Patrick Chauvet, rectorul instituţiei, pentru CNews.

Primarul oraşului Paris, Anne Hidalgo, a încurajat proiectul şi a acceptat alocarea "unei porţiuni din curte" pentru construirea acestei biserici "din lemn".

Locul va fi folosit de preoţi pentru a vorbi, va găzdui curioşi şi cohortele de turişti care vor să viziteze anual Catedrala Notre-Dame. Catedrala din lemn va fi deschisă cât timp vor dura lucrările de restaurare a Notre-Dame, aproximativ cinci ani, după cum a promis preşedintele francez Emmanuel Macron marţi seară.

Biserica din lemn va fi construită imediat ce va fi deschis accesul în curte, pentru moment restricţionat.

Victima unui incendiu izbucnit luni seară, Catedrala Notre-Dame, care era vizitată anual, în medie, de 12 milioane de persoane, a fost parţial distrusă, fleşa şi o mare parte din acoperiş prăbuşindu-se sub flacări.

Joi dimineaţă, pompierii care au lucrat la stingerea incendiului de la Notre-Dame, timp de aproximativ nouă ore, au primit Medalia de Onoare pentru curaj şi devotament din partea preşedintelui Emmanual Macron.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO