Business Internaţional

Poliţia spaniolă a confiscat 10 milioane de buletine de vot pentru referendumul din Catalonia

Poliţia spaniolă a confiscat 10 milioane de buletine de...

Autor: Andrei Ionascu, Mediafax

20.09.2017, 19:01 114

Poliţia a confiscat, de asemenea, afişe şi documente pentru secţiile de votare, depozitate de către oficialii catalani într-un mic oraş din afara Barcelonei.

Percheziţiile fac parte dintr-o operaţiune judiciară în curs de desfăşurare din partea autorităţilor spaniole, care încearcă să oprească referendumul pro-independenţă considerat ilegal de către guvernul central de la Madrid.

Şeful executivului Cataloniei, Carles Puigdemont, a declarat că Spania dă dovadă de "atitudine totalitară" şi a impus "o stare de urgenţă de facto asupra guvernului Cataloniei, prin faptul că a intervenit în forţă şi nedemocratic", dar a anunţat că va continua demersurile pentru referendumul de independenţă.

Catalonia are aproximativ 5,5 milioane de alegători eligibili. Sondajele arată că locuitorii regiunii sunt în favoarea referendumului, dar opiniile sunt împărţite în privinţa independenţei faţă de Spania.

Ministerul spaniol de Finanţe a anunţat că a preluat controlul asupra fondurilor publice administrate de către guvernul regiunii Catalonia, pentru a se asigura că banii nu sunt folosiţi pentru organizarea referendumului de independenţă la 1 octombrie.

Tot miercuri, poliţia spaniolă a reţinut 12 persoane în urma unor percheziţii efectuate la birourile guvernului regional al Cataloniei. Acţiunea a vizat departamentele de economie şi afaceri externe, acuzate că desfăşoară acţiuni ilegale. Anterior a fost reţinut şi Josep Maria Jove, secretarul general al vicepreşedintelui catalan Oriol Junqueras.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO