Business Internaţional

Politica britanică privind migraţia românilor are efecte inverse: restricţiile dure încurajează prelungirea şederii

Politica britanică privind migraţia românilor are efecte inverse: restricţiile dure încurajează prelungirea şederii

Autor: Iuliana Enache

10.02.2013, 17:28 890

Un sondaj nepublicat efectuat în rândul românilor care s-au mutat în Marea Britanie arată că politica britanică privind reducerea imigraţiei are efecte contrare scopului său. Îngreunându-le românilor şi bulgarilor posibilitatea de a-şi atinge ţintele financiare, Guvernul întârzie întoarcerea acestora în ţările de origine, arată analiza realizată în România şi tansmisă ambasadei britanice.

Peste jumătate dintre cei intervievaţi (58 la sută) au declarat că principala condiţie pentru a se întoarce în România a fost să ajungă să strângă suficienţi bani pentru a începe o afacere. Mai puţin de jumătate (47 la sută) au declarat că le trimit bani rudelor lor din România, în timp ce peste două treimi (68 la sută) afirmă că fac economii. Rata medie a economiilor este de 945 de lire sterline pe lună. Românii din Marea Britanie vor să economisească aproximativ 85.000 de lire sterline înainte de a se gândi să se întoarcă acasă.

"O familie medie din România economiseşte anual aproximativ 12.000 de euro, adică 42 la sută din venit. Aceasta ne spune că aceşti imigranţi nu au niciun interes să devină englezi" deoarece scopul lor este în principal să economisească. "Este dificil să economiseşti 12.000 de euro pe an dintr-un venit de 29.000 de euro şi orice blocaj pe care noi îl ridicăm pentru a-i împiedica să îşi atingă scopul le întârzie întoarcerea", a declarat Nicolaas de Zwager, fondatorul şi directorul Agenţiei Internaţionale pentru Informaţii despre Ţările Sursă, care a analizat rezultatele pentru ambasada britanică din România.

"Dacă aş fi un imigrant român în Marea Britanie care lucrează la negru şi aş fi acolo de doi ani, aş duce-o bine, dar nu grozav. Este nevoie de timp pentru a-mi atinge scopul, aşa că sunt stimulat să îmi aduc soţia şi copiii. Politica este contrară intereselor Marii Britanii. Acum, dacă îmi aduc soţia şi copiii mă gândesc la asigurările sociale, trimiţându-mi copiii la şcoală. Aici începe problema", afirmă el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO