Business Internaţional

Politici anti-imigranţi? În timp ce Trump se pregăteşte să construiască un zid, 216 companii din topul Fortune 500 au fost fondate de imigranţi sau de copiii lor

Politici anti-imigranţi? În timp ce Trump se...

Autor: Alex Ciutacu

14.12.2017, 19:29 193

Pentru a crea o imagine rapidă a contribuţiei imigranţilor în Statelor Unite, publicaţia Quartz demonstrează că 43% dintre firmele din topul pe 2017 au fost fondate de un imigrant sau de copilul unui imigrant, precum arată o cercetare a Centrului pentru Antreprenoriat American.

Raportul demonstrează că, în mod statistic, numărul imigranţilor care au fondat firme din domeniul tehnologiei este chiar mai ridicat, ajungând la 45%.

Cele 216 firme au avut, în 2017, 12,8 milioane de angajaţi la nivel monial şi au generat venituri de peste 5,3 triliarde de dolari.

În acelaşi timp din industria de retail – 37% dintre companiile din top au fost fondate de imigranţi, în domeniul finanţe-bănci – 26% au fost fondate de imigranţi, în domeniul industrial 23%, iar topul continuă, companiile fondate de imigranţi ocupând 5-20% din fiecare sector.

Aceste date reflectă efectele pe termen lung ale valurilor de imigranţi asupra economiei Statelor Unite. Printre aceste companii se află firme emblematice precum PepsiCo, DuPont şi Colgate, înfiinţate de foşti cetăţeni europeni în urmă cu aproximativ un secol.

Oamenii născuţi în alte ţări şi copiii lor au continuat să ocupe mare parte din topul Fortune 500 în ultimele decenii. Fondatorul Apple, Steve Jobs, fiul unui imigrant sirian, sau Sergey Brin, omul de naţionalitate rusă, care a fondat compania Alphabet şi Google, sunt printre cele mai faimoase.

Dar, sunt şi alte companii relativ noi care au legături strânse cu imigranţii. Marc Randolph, unul dintre fondatorii Netflix, este fiul unui imigrant australian, iar Sol Barer, un imigrant german, este unul dintre fondatorii companiei de biotech Celgene.

Politicile pe care le adoptă Congresul în acest moment şi iniţiativele lui Donald Trump cu influenţă anti-imigranţi vor modela această listă în viitor. În 100 de ani, această listă va mai arăta oare modul în care Statele Unite beneficiază de pe urma oamenilor născuţi în afara „zidurilor” ţării?

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO