Business Internaţional

Polonezii au investit 224 mil. euro pe piaţa românească anul trecut şi conduc piaţa de capital

Jacek Rostowski, ministrul de finanţe al Poloniei între noiembrie 2007 şi noiembrie 2013, va participa pe 26 noiembrie ca invitat special la Gala ZF unde va vorbi despre reformele economice poloneze, despre politicile prin care, alături de guvernul său, a făcut din Polonia singura ţară din UE pe care criza nu a aruncat-o în recesiune şi despre cum poate România să accelereze pe drumul spre o economie dezvoltată.

Jacek Rostowski, ministrul de finanţe al Poloniei între noiembrie 2007 şi noiembrie 2013, va participa pe 26 noiembrie ca invitat special la Gala ZF unde va vorbi despre reformele economice poloneze, despre politicile prin care, alături de guvernul său, a făcut din Polonia singura ţară din UE pe care criza nu a aruncat-o în recesiune şi despre cum poate România să accelereze pe drumul spre o economie dezvoltată.

Autor: Andrei Cîrchelan

24.11.2014, 00:05 1011
Polonia reprezenta pentru economia locală investiţii directe de 224 milioane de euro anul trecut, companiile mari cu capital polonez au afaceri anuale de zeci de milioane de euro, iar doi cetăţeni polonezi ocupă unele dintre cele mai importante poziţii în piaţa de capital locală.

La nivel internaţional, Polonia este percepută drept cea mai atrăgătoare destinaţie pentru investiţii în Europa Centrală şi de Est. În acest context, unul dintre arhitecţii economiei poloneze, Jacek Rostow­ski, ministru de finanţe în perioada 2007-2013, vine la Bucureşti la invitaţia ZF.

Pe lista ţărilor cu cele mai mari investiţii străine în România, Polonia ocupă locul 22, cu o pondere de 0,4% din total. Date de la BNR arată că investiţiile poloneze directe au scăzut anul trecut la 224 mil. euro, de la 242 mil. euro în 2012.

În ceea ce priveşte schimburile comeciale dintre România şi Polonia, anul trecut acestea au ajuns la nivelul de 3,6 miliarde de euro. Exporturile României către Polonia au fost de două ori mai mici decât importurile în acest interval, un raport care a rămas ne­schimbat în ultimii cinci ani. România a importat din Polonia produse în valoare de 2,45 mld. euro în 2013 şi a exportat produse în valoare de 1,17 mld. euro.

 

Poziţii cheie pe piaţa de capital

Dincolo de aceste cifre, însă, polonezii care şi-au găsit loc în România şi sunt bine cunoscuţi de economia locală sunt fie lideri ai pieţei de capital, fie acţionari ai unor companii cu afaceri anuale de zeci de milioane de euro.

Bursa de Valori Bucureşti, operatorul pieţei de capital din România, îl are la conducere din iulie 2013 pe Ludwik Sobolewski, polonezul care a condus şi bursa de valori din Varşovia. În primul an de mandat al lui Sobolewski, acţiunile BVB au crescut cu peste 50%, evoluţia a fost favorizată, însă, şi de conjunctură. Faptul că statul a adus pe bursă acţiuni de aproape un miliard de euro la companiile de stat Romgaz şi Electrica, iar bursa de la Bucureşti a trecut de la oferte de acţiuni de ordinul zecilor de milioane de euro, aşa cum au fost ofertele secundare la Transelectrica şi Transgaz, la oferte de câteva sute de milioane de euro, cum ar fi ofertele iniţiale de la Romgaz şi Electrica, dar şi plasamentul făcut de Fondul Proprietatea la Romgaz.

Tot pe piaţa de capital, Fondul Proprietatea, cel mai mare fond de investiţii local, cu active de peste 3,2 miliarde de euro, este administrat de compania Franklin Tem­pleton, care la Bucureşti e reprezentată de polonezul Greg Konieczny. Acesta a devenit administratorul Fondului Proprietatea în septembrie 2010, când Franklin Templeton a preluat mandatul de administrare.

 

Firme cu afaceri de peste 400 mil. euro

În ceea ce priveşte investiţiile polonezilor în România, cele mai mari 10 companii cu capital polonez active local au avut anul trecut afaceri în valoare totală de peste 420 milioane de euro, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor Publice.

Liderul clasamentului de anul trecut, Can-Pack România, care operează fabrica de doze metalice pentru bere şi sucuri din Bucureşti, a trecut pe locul doi în 2013 după ce a înregistrat afaceri de 69 mil. euro şi un profit brut de 4,4 mil. euro.

Pe prima poziţie în clasament se află Uzinele Sodice Govora, cel mai mare producător de sodă calcinată din România, care a avut anul trecut afaceri de 70 milioane de euro. Cu toate acestea, compania a înregistrat, de departe, cea mai mare pierdere brută din clasament, aproape 32 milioane de euro.

Compania a fost privatizată în 2002, când a fost achiziţionată de grupul Bega. Patru ani mai târziu, proprietarul grupului, omul de afaceri Marius Cristescu, a vândut Uzinele Sodice Govora grupului polonez Ciech.

O altă importantă companie cu capital polonez activă în piaţa locală este Tymbark Maspex România, din Prahova, care a avut afaceri de 68 milioane de euro anul trecut şi este cel mai mare producător local de nectaruri.

Dincolo de primele zece poziţii în clasament, investitorii polonezi sunt activi în economia locală prin companii din sectorul financiar, retail, materiale de construcţii sau servicii de securitate.

În sectorul financiar sunt active companii de recuperare creanţe precum Kruk şi Kredyt Inkaso, iar polonezii de la Getin Holding au preluat anul trecut Romanian International Bank (RIB) de la omul de afaceri Daniel Roberts şi fosta soţie a acestuia Florina Roberts în schimbul a 1,3 milioane de euro.

În retail, polonezii sunt prezenţi prin lan­ţul de supermarketuri Profi, controlat de fondul polonez de investiţii Enterprise Investors, în materiale de construcţii prin Viking Profil, iar în servicii de securitate prin Konsalnet.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO