ZF 24

Polonezii construiesc una dintre cele mai mari uzine petrochimice din Europa. 60% din producţie vor lua calea exportului

Pe lângă extinderea din Polonia, Grupa Azoty vrea să construiască unităţi de producţie în Asia şi Africa

Pe lângă extinderea din Polonia, Grupa Azoty vrea să construiască unităţi de producţie în Asia şi Africa

Autor: Bogdan Cojocaru

31.03.2015, 00:05 3760

În timp ce în România după Revoluţie nu a mai fost pusă în funcţiune nicio fabrică petro­chi­mică mare nouă, grupul polonez Grupa Azoty, al doilea mare producător de fertili­za­tori chimici din Europa, va construi cea mai ma­re uzină de propilenă din Uniunea Europeană, o investiţie de 415 milioane de euro.

Propilena este o materie primă de bază în industria chimică, folosită, printre altele, la fabricarea maselor plastice, a combustibililor, a vopselelor şi solvenţilor. Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea foloseşte ca materie primă propilena, obţinută din combustibili fosili. Unele estimări duc la 1.000 de tone pe an deficitul pe care Europa îl are pentru această substanţă. Grupa Azoty estimează deficitul pentru Germania, cea mai mare economie europeană, la 850.000 de tone pe an, iar pe cel din Polonia la 150.000 de tone pe an.

Investiţia făcută de Grupa Azoty este cea mai mare din istoria companiei, care are planuri de extindere în Asia şi Africa. Uzina va începe să funcţioneze în 2019 şi va avea o capacitate de producţie de 400.000 de tone pe an.

Unitatea va majora veniturile Grupa Azoty cu 20%. Uzina îşi va exporta 60% din producţie, cea mai mare parte în Germania. Investiţia va fi finanţată prin fonduri noi.

„Noul proiect se potriveşte bine procesului de reindustrializare de care are nevoie Eu­ro­pa“, a explicat ministrul polonez al trezoreriei Wlodzimierz Karpinski, citat de Thenews.pl.

 

Factorul-cheie: deschiderea la mare

Construirea uzinei va crea 1.000 de locuri de muncă, iar alte 200 vor fi înfiinţate pentru angajaţi cu calificare înaltă pentru gestionarea acestei investiţii, potrivit oficialului. 

Planul iniţial al fabricii a fost schiţat în urmă cu şase ani, una dintre cele mai dificile probleme fiind alegerea locului unde va fi ridicată cons­truc­ţia. „Kedzierzyn, Tarnow, Police, Pulawy au fost posibilele destinaţii, dar am ales Police deoa­rece are un port maritim, care ne ga­ran­tea­ză livrări de materii prime peste tot în lu­me.

Astfel, va fi mai ieftin să importăm cantităţi mari de materiale”, a spus Krzysztof Jalosinski, preşedintele Grupa Azoty. 

În plus, mulţumită multiplelor sale întrebuinţări, propilena de la Police va crea mai multe oportunităţi de dezvoltare pentru industria chimică poloneză.

Polonezii sunt prezenţi în industria chimică din România prin grupul Ciech, care deţine Uzinele Sodice Govora, cel mai mare producător de sodă calcinată din România. Ciech este al doilea producător de sodă calcinată la nivel european după grupul belgian Solvay şi deţine două fabrici de sodă în Polonia. Uzina Govora foloseşte ca materie primă calcarul adus cu trenul de la Bistriţa pe propria cale ferată îngustă cu o lungime de 41 km, iar sarea amestecată cu apă este pompată prin conductă de la Ocnele Mari pe o distanţă de 11 km.

Oltchim, „fratele de suferinţă” al Uzinelor Sodice, este în insolvenţă din 2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO