Business Internaţional

Polonia ar putea adopta euro în 2016

Polonia ar putea adopta euro în 2016

Foto Shutterstock

Autor: Ioana Nita

17.12.2012, 00:03 451

Polonia, cea mai mare economie emergentă din UE şi sin­gurul stat comunitar care a evitat recesiunea de la declanşarea marii crize economice, ar putea intra în zona euro pe 1 ianua­rie 2016, potrivit unui consilier al preşedintelui polonez Bronis­law Komorowski.

"Ţinând cont de estimările făcute pentru preşedinţie, eu cred că 1 ianuarie 2016 este o dată realistă pentru aderarea Po­lo­niei la zona euro", a afirmat Roman Kuzniar, consilierul preşedintelui polonez pe probleme de politică externă, într-un interviu acordat postului polonez de radio RMF FM. El a spus că preşedintele Komorowski este "un susţinător puternic al aderării Poloniei la uniunea monetară şi economică".

Cu o zi înaintea acestui interviu premierul polonez Donald Tusk a afirmat la Bruxelles că decizia privind intrarea în zona euro va fi luată "în lunile următoare".

Data aderării Poloniei la zona euro se modifică frecvent, notează publicaţia franceză La Tribune. La început s-a vorbit de anul 2009 ca termen pentru adoptarea euro, apoi de 2012, iar acum de 2016. Oficial, Polonia speră că va putea îndeplini anul viitor criteriile tratatului de la Maastricht, însă are un program precis pentru aderarea la uniunea monetară. Criteriile din tratatul de la Maastricht se referă la stabilitatea pre­ţurilor, situaţia finanţelor publice, participarea la meca­nismul european al ratelor de schimb - anticamera adoptării euro - şi convergenţa ratelor dobânzii.

Singura condiţie: ţara trebuie să fie pregătită 100%

În timpul vizitei preşedintelui francez Francois Hollande în Polonia din luna noiembrie, Tusk a confirmat că Polonia "va adera la zona euro atunci când va fi pregătită 100%". Acest lucru a fost susţinut şi de guvernatorul băncii centrale poloneze Marek Belka, care a precizat la o conferinţă din această toamnă că "Polonia se vede ca viitor membru al zonei euro, însă nu se grăbeşte din mai multe motive, în principal fiindcă nu este pregătită". De asemnea, el a adăugat că ţara sa trebuie să fie sigură că zona euro este o structură stabilă. În plus, Polonia s-a opus formării uniunii bancare, fiindcă nu are drept de vot în cadrul Băncii Centrale Europene (BCE), instituţia care stabileşte politica monetară în zona euro. "Nu putem participa la o instituţie unde nu avem drept de vot şi să îi respectăm deciziile. Nici nu se pune problema", a spus Jacek Rostowski, ministrul polonez de finanţe.

Datoria Poloniei este mai "sigură" decât cea a Franţei

În prezent, datoria Poloniei este percepută de investitori ca fiind mai sigură decât cea a Franţei, CDS-ul aferent obliga­ţiunilor poloneze cu scadenţa la cinci ani a fost săptămâna trecută mai mic decât cel al obligaţiunilor franceze, notează Warsaw Business Journal. Dar, deşi economia Poloniei a re­zis­tat cel mai bine în faţa crizei datoriilor din UE, aderarea ra­pidă la zona euro ar putea provoca probleme pe plan intern. Pro­cesul de aderare ar presupune ca guvernul să convingă opo­ziţia naţionalistă să spijine amendamentele constituţ­io­nale necesare, precum şi cetăţenii polonezi. În prezent, doar o treime din aceştia sunt de acord cu abandonarea monedei naţionale, zlotul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO