Business Internaţional

Polonia atacă planul de investiţii al CE

Ministrul de finanţe polonez Mateusz Szczurek

Ministrul de finanţe polonez Mateusz Szczurek

Autor: Sebastian Tănase

08.01.2015, 00:00 594
Ministrul de finanţe polonez Mateusz Szczurek a criticat în faţa parlamentarilor europeni planul de investiţii prezentat la finele anului trecut de preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker şi a avertizat că investitorii ar putea să nu fie atraşi de proiect din cauza subfinanţării acestuia, scrie EUobserver. Ministrul şi-a exprimat scepticismul legat de capitalul de început al noului plan de investiţii, considerând că acesta  este insuficient pentru a atrage interesul investitorilor. Szczurek a precizat că Fondul European pentru Investiţii Strategice (FEIS) şi Banca Europeană pentru Investiţii (BEI) se afla în competiţie directă pentru fonduri pe pieţele private şi că marja de multiplicare a capitalului va descuraja investitorii. Noul vehicul european de investiţii ar trebui să atragă 315 miliarde de euro cu garanţii de doar 21 de miliarde de euro de la bugetul UE şi de la BEI.

“Am dovezi clare de la bancile comerciale că acţiunile BEI blochează investiţiile din mediul privat”, a spus Szczurek.

Capitalul iniţial ar urma să fie folosit de BEI pentru a atrage 63 de miliarde de euro cu scopul de a finanţa proiectele de infrastructură cu risc ridicat, de a dezvolta energie regenerabilă şi încuraja proiectele IT cât şi pentru atragerea investiţiilor publice şi private suplimentare necesare pentru a atinge ţinta de 315 miliarde de euro. 

Pentru fiecare euro cu care contribuie UE, Juncker a promis că se vor adăuga încă 15 euro din alte surse. Cu toate acestea, comisarul Jyrki Katainen pare să fie precaut, deşi în trecut BEI, care este controlată de guvernele ţărilor membre ale UE, a reuşit să strangă chiar şi sume mai mari.

“Conform celor mai recente date BEI, capitalul iniţial poate fi multiplicat de până la cinci ori prin intermediul investiţiilor, însă nu putem fi siguri.”, a spus Katainen.

Contribuţiile naţionale

Ministrul polonez a declarat că problema subfinanţării poate fi rezolvată de ţările membre dacă există garanţii că aceste contribuţii nu vor declanşa proceduri de control al deficitului bugetar excesiv – care nu trebuie să depăşească 3% din PIB. Acesta a adăugat că deşi regulile UE trebuie respectate, ele au devenit neaplicabile în vremurile grele.

“Vedem ţări care ignoră aceste reguli fără a fi pedepsite. Este inacceptabil. Cel mai uşor mod de a realiza proiectul ar fi prin intermediul contribuţiilor de capital către FEIS urmate de controlul strict al nivelului deficitului şi al datoriilor.”, a declarat Szczurek.

Katainen a afirmat că fondul este conceput în asa fel încât să nu fie nevoie de contribuţia niciunui stat membru, însă ar fi “foarte bine” daca aceştia ar contribui. Comisarul a mai spus că s-a luat în calcul varianta ca accesul la fondul de investiţii să se facă pe baza disponibilitaţii ţărilor membre de a implementa reforme structurale, însă ideea a fost abandonată.

Ministrul polonez, Mateusz Szczurek,  a spus de asemenea că ar fi “benefic” să existe cât mai multe ţări membre care să se alăture iniţiativei, în aşa fel încât să poată evita problema naţiunilor care nu contribuie dar doresc accesul la fond. În acest sens, comisia europeană încearcă să evite amestecul politic în procesul de selectie al proiectelor şi sugerează ca alegerea să fie efectuată de un grup de experţi independenţi. Totuşi, problemele rămân deschise pentru dezbatere din cauza lipsei propunerilor legislative pentru  înfiinţarea fondului de investiţii care sunt asteptatate să apară în cursul acestei luni. Proiectul este planificat să fie funcţinal până la jumătatea anului 2015.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO