Business Internaţional

Polonia atrage investiţii germane şi americane în industria auto şi caută să-i convingă şi pe japonezi

Polonia atrage investiţii germane şi americane în...

Autor: Bogdan Cojocaru

17.10.2016, 00:04 941
Lupta fostului guvern polonez pentru o uzină a Jaguar în Polonia s-a terminat cu un fiasco. Britanicii au ales în cele din urmă Slovacia, iar polonezii au pierdut investiţii de 1,4 miliarde de euro.

Dar pentru Polonia pierderea a fost un nou început: zilele trecute guvernul şi Daimler au anunţat oficial că producătorul auto german va construi în oraşul Jawor o fabrică de motoare, o investiţie care iniţial se va ridica la 500 de milioane de euro şi care va asigura 500 de locuri de muncă.

Odată cu această veste, guvernul a anunţat că a atras şi un investitor american în industria auto şi că discută şi cu Toyota, companie niponă. „Avem o decizie privind o altă mare investiţie, una americană, în sectorul auto“, a afirmat vicepremierul Mateusz Morawiecki, citat de Reuters. El nu a oferit mai multe detalii. Ulterior, ofi­cialul a menţionat că gu­vernul discută şi cu Toyota despre un eventual proiect nou în Polonia.

Uzina Daimler va produce motoare pentru maşinile de pasageri marca Mercedes-Benz. Gu­vernul polonez a pro­movat investiţia nem­ţească ca un semn că in­ves­titorii străini au rămas interesaţi de Polonia în contextul presiunilor pentru mai mult „patriotism economic“ şi al unui conflict între autorităţi şi grupul francez Airbus privind livrarea unor eli­coptere de război – un con­tract de 3,2 mld. euro. În locul apa­ratelor franţuzeşti, polonezii au ales eli­coptere americane, dar pro­­duse local. Conflictul s-a trans­format într-o dispută diplomatică între Paris şi Varşovia.

Respingerea de către guvernul polonez a „pri­vilegiilor“ pentru com­paniile străine şi politici precum suprataxarea siste­mului bancar a paralizat investiţiile străine. Pre­mierul Beata Szydlo, al cărui partid a atras reducerea ratingului de ţară din partea S&P Global Ratings şi o anchetă a Uniunii Europene privind modul în care formaţiunea politică îşi consolidează puterea, a subliniat că investiţiile care intră în ţară trebuie să fie în beneficiul Poloniei.

„Faptul că Mercedes îşi construieşte o fabrică aici este un semnal că investitorii străini vor să-şi stabilească operaţiunile aici. Însă colaborarea trebuie să aibă la bază parteneriate. Avem un mediu foarte bun pentru investiţii, dar spunem clar că totul trebuie să se bazeze pe reciprocitate“, a afirmat premierul Szydlo.

Uzina Daimler va produce motoare pe benzină şi motorină cu patru cilindri începând cu 2019. Lucrările de construcţii vor începe anul viitor. Fabrica reprezintă a doua astfel de unitate a nemţilor din afara Germaniei, notează Bloomberg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO