Business Internaţional

Polonia cântăreşte beneficiile creşterii puternice a numărului de migranţi ucraineni

Polonia cântăreşte beneficiile creşterii puternice a...

Autor: Catalina Apostoiu

29.05.2017, 00:00 784
Aproape 1,3 milioane de ucraineni au primit anul trecut permisul temporar de muncă pe care Polonia îl acordă cetăţenilor vecinei sale estice, iar încă 116.000 au primit permise pe termen mai lung. Ambele cifre sunt de şase ori mai mari faţă de cele din 2013, creşterea reflectând în mare parte declinul economic care a urmat revoluţiei ucrainene din 2014 şi conflictului din estul ţării, scrie Financial Times.

Pentru guvernul naţionalist al Poloniei, influxul de forţă de muncă ucraineană se dovedeşte benefic atât din puncte vedere politic, cât şi economic. Fenomenul contracarează criticile UE privitoare la refuzul Varşoviei de a accepta cote pentru migrantţii din Orientul Mijlociu şi contribuie la acoperirea deficitelor de forţă de muncă apărute în urma exodului a 2 milioane de polonezi plecaţi în căutare de salarii mai mari, deficite care ar putea fi exacerbate de actualele politici guvernamentale.

Există însă temeri în Europa occidentală că, odată cu acordarea dreptului de a călători fără vize ucrainenilor începând cu luna viitoare, s-ar putea înregistra influxuri similare şi în alte regiuni.

Majoritatea ucrainenilor sosiţi în Polonia sunt migranţi economici de vârstă activă atraşi de perspectiva unui câştig de cinci ori mai mari decât cel adus de un job similar din Ucraina, graţie în parte unei devalorizări dramatice a monedei ucrainene. Datorită legăturilor culturale strânse şi a similarităţilor lingvistice, ucrainenii sunt uşor asimilaţi.

Tomasz Wieladek, economist de origine poloneză al Barclays care a studiat migraţia ucraineană, spune că ucrainenii ocupă în Polonia poziţii similare cu cele pe care polonezii le ocupă în Germania, în special din industria serviciilor şi a ospitalităţii.

Cercetările sale sugerează că influxul de ucraineni a încetinit creşterea salariilor din Polonia. Acest lucru este benefic din punct de vedere al competitivităţii şi atragerii de investitori, însă, poate în mod ironic, fenomenul ar putea alimenta migraţia către vest a polonezilor.

Wieladek adaugă că ucrainenii au compensate în acelaşi timp potenţialele deficite cauzate de politicile sociale ale partidului de guvernământ din Polonia, Lege şi Justiţie (PiS).

Nu toată lumea apreciază însă acest fenomen. Un consilier guvernamental consideră drept „absurdî faptul că Polonia cheltuieşte foarte mult pe educarea polonezilor care pleacă peste graniţe şi trebuie înlocuiţi de muncitori din ţări vecine.

Totuşi, un studiu realizat de Work Service, o agenţie de ocupare a forţei de muncă şi de consultanţă, a descoperit în februarie că o treime din companiile poloneze au probleme cu forţa de muncă. Aproape 40% dintre companii au declarat că vor angaja ucraineni. „Ucrainenii au aceleaşi salarii ca polonezii, nu sunt forţă de muncă ieftină, spre deosebire de polonezii angajaţi în Europa occidentalăî, spune Blazej Madejski, vicepreşedinte al Pro-Net Media.

Unii angajatori polonezi se tem că accesul liber în UE i-ar putea pe ucraineni să vâneze salarii mai mari în alte ţări. Însă în lipsa drepturilor de angajare, oportunităţile vor fi în cea mai mare parte în economia subterană.

„Poate că ai putea câştiga mai bine în alte ţări UE, însă acestea sunt mai departe. Aici, în Polonia, câştigurile sunt mai mult decât suficient de mari şi poţi merge acasă la interval de câteva luniî, spune un ucrainean care munceşte în Polonia. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO