Business Internaţional

​Polonia, dezvoltare economică şi prosperitate prin inovaţie

​Polonia, dezvoltare economică şi prosperitate prin...

Autor: Bogdan Cojocaru

08.05.2017, 14:53 1719

Ziarul Financiar este însoţit pe 8 mai de un supliment dedicat special Poloniei, o ţară a cărei economie are o prezenţă marcantă în regiune. Companiile poloneze se extind internaţional nu doar prin exporturi, ci şi prin baze de producţie, iar internaţionalizarea acestora întăreşte ceea ce Polonia are deja, un brand economic recunoscut global – un semn că economia, cea mai mare din Europa de Est, se apropie de maturitate. Însă pentru a ajunge acolo mai trebuie să treacă de un hop, de statutul de producător cu forţă de muncă ieftină, de furnizor de servicii şi produse care depinde de investiţiile altor jucători mari.

Inovaţia este considerată modul în care se poate trece la o nouă etapă de dezvoltare şi eficienţă. De asemenea, de inovaţie au nevoie companiile pentru dezvoltare. Acest lucru ni-l explică ambasadorul Republicii Polone la Bucureşti Marcin Wilczek. Iar Polonia are multe de spus lumii în materie de inovaţie. Polonia a fost ţară parteneră la ediţia de anul acesta a celui mai mare târg de tehnologie industrială, Hannover Messe.

La Varşovia, Google şi-a construit un campus pentru dezvoltarea start-up-urilor inovative, singurul de acest fel pe care gigantul american îl are în Europa de Est. Google trebuie să fi văzut ceva special la Polonia. O firmă poloneză produce componente pentru vehiculele marţiene ale NASA. Inventatorii polonezi se implică activ în dezvoltarea Hyperloop, proiect al lui Elon Musk care ar trebui să revoluţioneze transportul prin vehicule care circulă cu viteze mai mari decât cele ale aeronavelor prin tuburi cu presiune redusă.

O companie poloneză a lansat The Witcher, seria de jocuri video care a bulversat lumea gamerilor. Polonia are multe de oferit în materie de inovaţie, ca de altfel îşi celelalte ţări din Europa de Est. Despre provocările Poloniei, despre avantajele României la nivel de inovaţie, despre ce înseamnă inovaţia pentru economii şi companii vorbesc în supliment, pe lângă ambasadorul Marcin Wilczek, ambasadorul României în Republica Polonă Ovidiu Dranga şi executivi de afaceri poloneze.   

Puteţi citi gratuit AICI e-paper-ul cu suplimentul ZF Polonia

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO