Business Internaţional

Polonia îngheaţă salariile bugetarilor în 2011

16.08.2010, 23:45 29

Polonia intenţionează să îngheţe salariile bugetarilor în 2011,aceasta fiind una dintre măsurile incluse în planul fiscal anunţatde stat pentru următorii patru ani, a declarat pentru ZF ThomaszWisniewski, ataşatul pe probleme economice al ambasadei polone laBucureşti.

"Polonia nu va reduce salariile, aşa cum a făcut România. Înanii ce vor urma fondurile de salarii ar putea creşte, însă nu lafel de repede ca în perioada anterioară crizei", potrivit lui.

Potrivit acestui plan fiscal, statul va utiliza 36 mld. zloţi (9mld. euro) obţinuţi din vânzarea activelor statului şi din economiirealizate printr-un mai bun managament al fondurilor pentru a evitaastfel majorări fiscale şi reduceri de cheltuieli.

Deşi guvernul nu a făcut public însă planul în întregime,printre măsurile anunţate se numără accelerarea vânzării activelorale statului, majorarea cu 1% a taxei pe valoarea adăugată, până la23%, şi limitarea majorării cheltuielilor la 1% peste nivelulinflaţiei.

Până în 2013 guvernul intenţionează să obţină 55 mld. zloţi(13,75 mld. euro) din vânzarea de active ale statului. Jumătate dinaceastă sumă urmează a fi obţinută în acest an. Printre companiileîn cadrul cărora statul va vinde acţiuni se numără banca PKO şiasigurătorul PZU.

Autorităţile mai doresc să economisească 16 mld. zloţi (4 mld.euro) printr-un mai bun management al fondurilor. Agenţiileguvernamentale au în permanenţă rezerve de 80 mld. zloţi (20 mld.euro), potrivit datelor centralizate de Banca Naţională a Poloniei.Ministerul de Finanţe plănuieşte să utilizeze fondurile din rezervepentru creditarea statului, potrivit propunerilorguvernamentale.

Thomasz Wisniewski a spus că toate agenţiile publice, de laministere la institute culturale şi universităţi publice, vor finevoite să depună fondurile suplimentare într-un depozit alMinisterului de Finanţe.

Planul va alimenta încrederea investitorilor în finanţelestatului pentru încă un an, reducând şansele ca datoria publică sădepăşească pragul de 55% din PIB, a spus Marcin Mrowiec,economist-şef al Bank Pekao din Varşovia. Pentru Polonia, la fel capentru majoritatea statelor membre ale UE, deficitul şi datoriapublică sunt principalele probleme. Deficitul bugetar s-a situat în2009 la 7,1% din PIB, mai mult decât dublu faţă de nivelul maxim de3% impus de UE, iar datoria publică a fost de 51% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO