Business Internaţional

Polonia învinge din nou criza: creştere economică de 4,3%

Autor: Bogdan Cojocaru

30.01.2012, 00:00 232

Economia Poloniei a înregistrat anul trecut cel mai rapid ritm de creştere din ultimii trei ani, de 4,3%, în condiţiile în care companiile au majorat investiţiile, iar zlotul slab a impulsionat exporturile, scrie Bloomberg.

În 2010, Produsul Intern Brut a avansat cu 3,9%. Polonia este singura ţară din Uniunea Europeană care a reuşit să evite recesiunea în timpul crizei economice mondiale din 2009. Pentru anul în curs guvernul ia în calcul o încetinire a ritmului de creştere, din cauza problemelor din zona euro.

"Va avea loc în mod cert o încetinire în acest an, dar dacă nu ar exista criza din zona euro încetinirea nu ar avea loc", a declarat ministrul de finanţe Jacek Rostowski.

Zlotul s-a depreciat cu 11,2% anul trecut faţă de euro. Tot în 2011, creşterea investiţiilor fixe a accelerat la 8,7%, comparativ cu o scădere de 0,2% în anul anterior. Avansul consumului privat a încetinit însă de la 3,2% la 3,1%.

Exporturile au crescut cu 13%, la 12,5 miliarde de euro, în noiembrie, în raport cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

"Consumul a fost mai slab pentru companii şi gospodării, dar investiţiile şi-au revenit destul de puternic. Cauza ar putea fi faprul că sectorul public s-a pregătit pentru o criză fiscală care nu a mai venit. De asemenea, economia Germaniei evoluează mai bine decât s-a anticipat", a afirmat Raffaella Tenconi, economist la Bank of America.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO