Business Internaţional

Polonia îşi pune pe bursă transportatorul feroviar de marfă, urmărind să-l transforme într-un „campion european“

Polonia îşi pune pe bursă transportatorul feroviar de...

Autor: Radu Bostan

08.10.2013, 19:49 952

Polonia va vinde pe bursă jumă­tate din compania naţională de transport feroviar de marfă, o afacere de 1,1 miliarde de euro cu profit net de 63 milioane de euro anul trecut, care la nivel european este depăşită doar de nemţii de la Deutsche Bahn. Statul va păstra controlul asupra companiei, intenţionând să vândă 50% minus una din acţiuni, pachet pentru care ar putea obţine până la 1,6 miliarde de zloţi (380 milioane de euro).

Angajaţii vor primi gratuit acţiuni în valoare de 165 milioane de zloţi, adică 10% din oferta totală, cât şi garanţia că îşi vor păstra joburile timp de trei ani, în baza unei înţelegeri dintre management şi sindicate, scrie Bloomberg. Între 35% şi 50% din profitul consolidat se vor distribui sub formă de dividende, potrivit prospectului de listare publicat ieri.

PKP controlează jumătate din piaţa poloneză a transporturilor feroviare, a doua ca mărime după cea germană. DB Schenker, o divizie a Deutsche Bahn, are o cotă de 20%, iar 50 de jucători mai mici îşi împart restul pieţei. Companiile de transport controlate de firmele petroliere de stat PKN Orlen şi Lotos, cât şi cea deţinută de producătorul de cupru KGHM ar putea fi primele ţinte de achiziţii pentru PKP, notează Thomson Reuters.

Ambiţia conducerii este însă să facă din PKP Cargo un jucător important în regiune

„Ne dorim să fim o companie feroviară central-europeană şi nu este exclus ca pe viitor să fim interesaţi de achiziţii. Prezenţa pe piaţa de capital ne-ar putea permite acce­sul mai uşor la mijloacele prin care să rea­lizăm astfel de tranzacţii“, declara luna tre-cută Lukasz Boron, CEO citat de Finan­cial Times. Pieţele interesante pentru pre­luări ar fi cele unde PKP Cargo deţine deja licenţe de operare, anume Slovacia, Cehia, Germania, Austria, Belgia şi Ungaria.

Anul trecut, PKP Cargo controla 8,5% din piaţa Uniunii Europene, potrivit pros­pectului. Cargo va deveni însă cea mai mare companie europeană listată din domeniu, odată ce titlurile îi vor intra la tranzacţionare pe bursa de la Varşovia pe 31 octombrie.

Listarea va fi şi primul test al cererii din partea fondurilor poloneze de pensii, după ce guvernul polonez a anunţat că va naţionaliza deţinerile acestora de obligaţiuni pentru a reduce deficitul bugetar. Fondurile îşi vor păstra în continuare investiţiile în acţiuni.

Operaţiunea va fi şi cea mai mare de pe piaţa de capital din Varşovia după oferta de 2,1 miliarde de zloţi (500 milioane de euro) a băncii private Alior, în luna decembrie. Cea mai mare privatizare a unei firme de stat din ultimii ani a fost vânzarea producătorului de cărbune JSW în 2011, pentru 5,3 miliarde de zloţi.

PKP a renunţat în ultimii ani la o serie de active, cu scopul de a-şi reduce datoriile de 4 miliarde de zloţi (951 milioane de euro) la măcar jumătate până în anul 2015. Divizia Cargo nu are datorii.

Încetinirea economică din acest an a afectat volumele transportate de PKP Cargo, afacerile firmei scăzând la 2,3 miliarde de zloţi (547 milioane de euro) în primul semestru, de la 2,5 miliarde de zloţi în aceeaşi perioadă a anului trecut. Profitul net s-a redus în primele şase luni cu aproape jumătate, la 77 milioane de zloţi (18 milioane de euro), faţă de 137 milioane de zloţi.

Profitul şi-ar putea reveni anul viitor după intrarea în vigoare a unei reguli comunitare potrivit căreia companiile naţionale feroviare sunt obligate să-şi reducă tarifele de acces la infrastructură cu 20%.

Listarea PKP Cargo va fi coordonată de băncile Goldman Sachs şi Morgan Stanley şi de firma de brokeraj PKO BP.

Primele ţinte de achiziţii pentru PKP Cargo ar putea fi firmele de transport marfă ale companiilor petroliere deţinute de stat PKN Orlen şi Lotos

„Ambiţiile noastre nu sunt limitate la piaţa poloneză. Vrem ca în viitor afacerile din afara Poloniei să reprezinte o felie importantă din veniturile noastre“, a spus directorul executiv Lukasz Boron, citat de Reuters.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO