ZF 24

Polonia şi-a redus datoriile cu 9% din PIB dintr-un foc

Ministrul polonez al finanţelor Mateusz Szczurek: „Putem vedea în sfârşit că Polonia este o ţară cu datorie mică. Polonia va rămâne, cu siguranţă, o ţară cu taxe mici“

Ministrul polonez al finanţelor Mateusz Szczurek: „Putem vedea în sfârşit că Polonia este o ţară cu datorie mică. Polonia va rămâne, cu siguranţă, o ţară cu taxe mici“

Autor: Bogdan Cojocaru

04.02.2014, 19:49 6776

Polonia şi-a redus datoriile cu echivalentul a aproape 9% din PIB, la sub 50% din PIB, transferând în contul statului şi anulând obligaţiuni suverane şi bonuri de trezorerie deţinute anterior de fondurile private de pensii într-o acţiune care reprezintă un pas în implementarea unei controversate reforme a sistemului de pensii, scrie The Wall Street Journal.

Fondurile administrate privat care fac parte din sistemul public de pensii au transferat la ministerul de finanţe obligaţiunile suverane deţinute şi alte active, toate însumând 153,15 miliarde de zloţi (36,4 miliarde euro). Aceste datorii au fost apoi şterse, a anunţat ministrul finanţelor Mateusz Szczurek. Astfel, printr-o acţiune fără precedent, Polonia şi-a redus datoria publică cu echivalentul a 9% din PIB după stan­dar­dele UE. Szczurek a subliniat că măsura a fost necesară pentru a se evita creşterea taxelor.

Guvernul schimbă sistemul de pensii confiscând o parte din activele fondurilor private deoarece consideră că acesta este prea costisitor de între­ţinut în contextul turbulenţelor econo­mice mondiale şi că a dus la creşterea excesivă a datoriilor. Fon­durile private investesc banii primiţi de la plătitorii de taxe în acţiuni şi obligaţiuni.

Ungaria şi-a dezmembrat deja siste­mul de pensii, similar cu cel polonez, iar Slovacia şi alte state au redus contri­bu­ţiile care alimentează elementul privat.

Multe dintre fondurile private de pensii din Polonia aparţin unor instituţii financiare internaţionale precum Aviva, Allianz , UniCredit şi ING Bank. Deşi a promulgat legislaţia contro­versată, pre­şe­dintele Bronislaw Komo­rowski a promis că va cere curţii supre­me să analizeze constituţiona­litatea aces­teia. Îngrijorările privind legalitatea reformei nu au împiedicat anularea datoriilor.

Fondurile private de pensii au fost introduse în 1999 pentru a complementa un sistem în care angajaţii contribuie cât timp muncesc, considerat nesustenabil într-o societate care îmbătrâneşte. Însă pentru a trimite bani la fondurile pri­vate Polonia a trebuit să se îndatoreze cu emisiuni de obligaţiuni noi.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO