Business Internaţional

Polonia susţine că presiunile UE privind statul de drept ar putea alimenta sentimente antieuropene

Polonia susţine că presiunile UE privind statul de...

Autor: Mircea Olteanu, Mediafax

08.03.2018, 16:02 102

Morawiecki urmează să se întâlnească cu Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, şi cu Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele CE.

În documentul întocmit de Guvernul de la Varşovia se afirmă că reformele sunt necesare pentru a spori eficienţa justiţiei şi pentru a îndepărta judecătorii "implicaţi în activităţi dezonorante" în perioada comunistă.

Totodată, documentul include avertizarea că amplificarea presiunilor occidentale în această chestiune ar putea "alimenta sentimentele antieuropene care au devenit tot mai (...) vizibile în ultimii ani".

Ar putea conduce la sporirea forţelor politice populiste care urmăresc să desfiinţeze sau să slăbească (…) Uniunea Europeană", se mai arată în document.

Comisia Europeană a lansat în decembrie procedura de sancţionare a Poloniei din cauza nerespectării valorilor democratice şi a normelor statului de drept.

Reformele controversate includ reducerea vârstei de pensionare a membrilor Curţii Supreme de Justiţie, ce ar presupune retragerea din activitate a 40% dintre cei 80 de judecători ai instanţei, desemnarea de către Parlament a membrilor Consiliului Naţional Judiciar, precum şi crearea unor noi secţii ale Curţii Supreme care pot iniţia proceduri disciplinare şi pot revizui deciziile judiciare emise după anul 1997.

"Reformele judiciare din Polonia au avut ca efect trecerea sistemului judiciar sub controlul politic al majorităţii parlamentare", şi-a motivat decizia Executivul Uniunii Europene.

Mii de polonezi au ieşit pe străzi în repetate rânduri pentru a protesta faţă de reforma justiţiei propusă de formaţiunea conservatoare Lege şi Justiţie (PiS), condusă de Jaroslaw Kaczynski.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO