Business Internaţional

Polonia va trebui să cheltuiască sute de milioane de euro pentru a-şi salva sectorul minier

Sursa foto - Shutterstock

Sursa foto - Shutterstock

Autor: Daniela Stoican

26.11.2014, 00:00 334
Polonia va trebui să cheltuiască miliarde de zloţi (1 miliard de zloţi = 240 milioane euro) până în 2016 pentru a-şi salva sectorul minier aflat într-o situaţie dificilă, potrivit unui raport al agenţiei de rating S&P, scrie Warsaw Business Journal.

„Considerăm că dacă preţul cărbunelui nu îşi va reveni, lucru care nu ne aşteptăm să se întâmple în următorii ani, guvernul va trebui să ofere finanţare de câteva miliarde de zloţi pentru sector în 2015 şi 2016“, se arată în raportul S&P.

Preţul scăzut al cărbunelui nu este singurul motiv pentru care industria se confruntă cu vremuri grele şi pentru care multe companii pierd bani. Din cauza ţintelor privind reducerea emisiilor de carbon pe care şi le-au asumat statele Uniunii Europene, importanţa cărbunelui, un combustibil mai poluant, va scădea în mixul energetic. „Potrivit noilor ţinte de protecţie a mediului asumate de UE, Polonia va trebui să adopte surse de energie mai prietenoase cu mediul şi s-ar putea să se bazeze mai mult pe importuri mai ieftine. Ne aşteptăm ca producţia internă de cărbune să scadă“, mai notează raportul. În primele nouă luni din 2014 vânzările sectorului minier din Polonia au scăzut cu 1,9 miliarde de zloţi, adică cu 10,9%. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO