Business Internaţional

Povestea blugilor, articolul vestimentar care a modelat o generaţie

Povestea blugilor, articolul vestimentar care a modelat o...

Autor: Ştefan Stan

30.08.2014, 17:03 925

De la salopetele muncitorilor şi până la articolul vestimentar care a modelat o generaţie, blugii au devenit o afacere globală de miliarde de dolari, cu o competiţie acerbă şi sute de companii de fashion care se bat pentru a avea cele mai bune creaţii. 

Blugii au fost ”inventaţi” în 1872 de Levi Strauss şi Jacob Davis, un imigrant bavarez ajuns în Statele Unite şi respective un croitor. Denumirea iniţială a blugilor a fost Levi’s, potrivit New York Times.

Povestea blugilor a început în 1853, când Strauss s-a mutat din New York în San Francisco, căutând să îşi extindă afacerea familiei în estul Statelor Unite. El vindea atunci pături, ţesături şi pantaloni – pe care îi numea ”jeans”. În 1872, unul dintre clienţii lui Strauss, un croitor pe nume Jacob Davis, i-a făcut bavarezului o ofertă care va schimba modul de vestimentaţie al generaţiilor viitoare.

Davis era un client fidel al materialului denim albastru, şi a găsit o modalitate să îl croiască în nişte pantaloni. Totuşi, pentru că nu era dispus să plătească taxa de 68 de dolari pentru a patenta ”invenţia”, a venit la Levi, căruia i-a propus să achite suma în schimbul la 50% din viitoarea afacere.

Patentul a fost aprobat în 1873 şi la scurt timp după, Levi Strauss a deschis în San Francisco prima fabrică de blugi. Designul original era numit ”XX”, însă ulterior i-a fost atribuit numărul de lot 501.

La puţina vreme după ce a fost deschisă afacerea, competiţia deja era strânsă. În 1911, Lee Mercantile din Kansas a început să producă propriul brand de blugi, care a dus la apariţia Lee Dungarees. Alături de Wrangler şi Lee, Levi a fost inclus în ”top 3” companii de blugi. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO