Business Internaţional

Povestea celui mai controversat candidat la preşedinţie din istoria Statelor Unite. De unde a pornit Donald Trump şi cum a ajuns un miliardar excentric cu o şansă reală să devină cel mai puternic om din lume

Povestea celui mai controversat candidat la preşedinţie...

Autor: Lorena Cornea

22.06.2016, 16:05 1843

Mogulul imobiliar Donald J. Trump, care şi-a făcut averea de 4,5 miliarde de dolari investind împotriva sorţii de multe ori, este mai mult decât un simplu moştenitor care duce tradiţia familiei mai departe. Miliardarul a avut încă de tânăr viziuni inedite, care l-au urmat mai apoi în viaţa de magnat pe care o duce acum.

Născut în New York-ul de după cel de-al Doilea Război Mondial, Trump a urmat paşii tatălui său către profitabila lume a afacerilor imobiliare. Deşi la 13 ani urma Academia Militară din New York şi avea merite deosebite atât la învăţătură cât şi la sport, republicanul deţine şi o diplomă în domeniul economiei obţinută la Universitatea din Pennsylvania.

Există numeroase speculaţii în legătură cu afirmaţia lui Donald Trump despre împrumutul de 1 milion de dolari pe care l-ar fi luat de la tatăl său când a ajuns preşedintele Trump Organization în 1971. Se presupune că, de fapt, suma ar fi fost de ordinul zecilor de milioane de dolari, dar Trump neagă acest lucru.

În 1979, excentricul Trump a construit ceea ce este cunoscut şi astăzi drept Trump Tower, un complex luxos de apartamente de 58 de nivele cu un atriu de marmură roz de şase etaje şi o cascadă de 24 de metri înălţime, care valorează 200 de milioane de dolari.

Trump Tower a fost deschis în 1982, foarte aproape de cunoscuta bijuterie Tiffany & Co. de pe Fifth Avenue, faimoasa stradă împânzită de case de modă dintre cele mai mari din lume, precum Gucci, Valentino sau Polo Ralph Lauren, o poziţionare ce i-a adus un mare succes.

Cea mai deşteaptă mişcare a republicanului a fost totuşi deschiderea hotelului Grand Hyatt din Manhattan, care a fost un succes total, având în vedere că a fost o investiţie spontană şi fără profit pe moment, dar cu o poziţionare excelentă lână Grand Central Station. Trump a reuşit,cu o mână de lavabil şi o faţadă extravagantă, împotriva sorţilor, să transforme un hotel comun într-unul de succes economic major în doar şase ani.        

Dar în 1990, piaţa imobiliară a suferit un declin fantastic, reducând valoarea dar şi profitul imperiulu Trump. Chiar dacă avea o avere de 1,5 miliarde de dolari la vremea respectivă, Forbes a scris că Trump avea datorii de 500 de milioane de dolari. Organizaţia a trebuit să facă multe împrumuturi pentru a nu se prăbuşi, însă Trump şi-a revenit dintr-un deficit de 900 de milioane de dolari.

Donald Trump continuă să îşi extindă imperiul, afacerile lui fiind estimate mai valoroase pe zi ce trece. Tată a 5 copii, Trump candidează acum la preşedinţia Statelor Unite ale Americii împotriva democratei Hillary Clinton. Deşi are o campanie de 32 de ori mai ieftină decât a lui Clinton, din ce în ce mai mulţi americani de rând îl susţin pe controversatul Trump.

Dacă Trump câştigă, are o şasă reală să devină cel mai puternic om din lume, atât pe parte economică cât şi pe parte politică. Americanii îşi vor alege preşedintele pe 8 noiembrie 2016. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO