Business Internaţional

Povestea de succes a miliardarei Sheryl Sandberg, directorul de operaţiuni al Facebook

Povestea de succes a miliardarei Sheryl Sandberg,...

Autor: Luciana Georgescu

03.08.2014, 17:54 702

Sheryl Sandberg, directorul de operaţiuni al Facebook, este una dintre cele mai bogate femei din industria IT, cu o avere estimată la 1,1 miliarde de dolari, însă stilul ei de viaţa nu este unul extravagant, scrie Business Insider.

Sandberg şi-a început cariera în guvern, iar ulterior s-a orientat către poziţii de top în două mari companii din industria IT. În prezent, Sanberg pledează pentru modificarea imaginii femeii la locul de muncă, ajutată de alte femei puternice din lumea mondenă.

Sandberg s-a născut pe 28 august 1969 în Washington, însă s-a mutat la vârsta de doi ani în Miami Beach alături de părinţi şi de cei doi fraţi ai săi. Ea a ieşit în evidenţă de mică, chiar din timpul şcolii, datorită rezultatelor obţinute. “În şcolile de stat, dacă eşti o fată deşteptă acest lucru îşi poate afecta viaţa socială”, a declarat Adele Sandberg, mama ei.

Sandberg a urmat Universitatea Harvard, unde şi-a condus cercetarea ajutată de Larry Summers, cel care avea să devină secretarul Trezoreriei. Ea a absolvit printre studenţii cu cele  mai bune rezultate ale Departamentului de Economie. Ulterior, Summers a devenit un mentor pentru ea, în special la începutul cariere.

În 2000, când Democraţii au pierdut alegerile, Sandberg a hotărât să se mute în Silicon Valley, pentru a intra în industria IT, la acel moment în plină expansiune. La acea vreme, Google era o companie mică, fără venituri consistente, însă Sandberg a fost atrasă de valorile şi misiunea companiei. Eric Schmidt, CEO-ul Google, obişnuia să o sune săptămânal, spunându-i în mod repetat: “Google este ca o rachetă. Trebuie să te urci în ea”. În cele din urmă, Sandberg a acceptat oferta Google şi s-a alăturat companiei în 2001

Google a înregistrat creşteri semnificative în perioada imediat următoare, iar Sandberg a fost promovată în funcţia de vicepreşedinte pe vânzari online şi operaţiuni. După şapte ani alături de Google, Sandberg a devenit pregătită pentru o nouă provocare. Sandberg a început să aibă întrevederi cu Mark Zuckerberg o dată sau chiar de două ori pe săptămână. După o lună şi jumătate de discuţii, Zuckerberg i-a oferit poziţia de director de operaţiuni în cadrul Facebook.

Sandberg este recunoscută pentru pledoariile pentru drepturile femeilor la locul de muncă. Într-un discurs publicat pe platforma online TED, Sandberg a atras atenţia asupra unor statistici îngrijorătoare privind oportunităţile profesionale ale femeilor.

În martie 2013, Sandberg a publicat cartea “Lean in”, în care vorbeşte despre experienţa sa profesională şi oferă sfaturi femeilor care vor să urmeze o carieră în domeniu, însă criticii spun că o carte care încurajează femeile să aibă încredere în ele nu este suficientă, atâta timp cât ele nu au oportunitatea de a deveni femei de succes.

Sandberg nu se fereşte să vorbească deschis despre lucrurile pe care ea şi soţul ei le fac pentru a menţine un echilibru între viaţa profesională şi cea personală. Ea spune că regula ei este să părăsească biroul în fiecare zi la ora 5:30, astfel încât să îşi petreacă suficient timp cu familia.

Directorul de operaţiuni al Facebook are doi copii împreună cu soţul ei, Dave Goldberg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO