Business Internaţional

Povestea incredibilă a bărbatului care a supravieţuit şi atentatelor de la 11 septembrie din SUA şi celor din Paris de la sala Bataclan

Povestea incredibilă a bărbatului care a supravieţuit...

Autor: Maria Tufan

24.11.2015, 09:25 3244

La 14 ani distanţă de atentatul terorist din 11 septembrie 2001, un american stabilit în Paris se află în mijlocul masacrului comis de Statul Islamic în Bataclan.

Un American care a fugit pentru a-şi salva viaţa atunci când, pe 11 septembrie, teroriştii au lovit cu avioanele turnurile gemene a povestit cum a supravieţuit atacului de la teatrul Bataclan, scrie The Telegraph.

Bărbatul de 36 de ani a fost împuşcat în picior în timp ce alerga din calea celor trei terorişti ISIS care au omorât în seara aceea 89 de persoane.

 

Matthew, al cărui nume de familie va rămâne sub anonimat, se afla în mulţimea adunată la Bataclan pentru concertul trupei californiene Eagles of Death Metal, atunci când atacatorii au năvălit în sală iar focurile de armă au început să se audă.

Acesta povesteşte cum a recunoscut instant sunetul împuşcăturilor, alergând astfel încă de la început spre ieşire. „Cred că familiaritatea sunetului de armă face parte din cultura mea americană,” a adăugat acesta. 

Matthew, care a căzut după ce a fost lovit de un glonţ, spune că a reuşit să se târască câte puţin spre ieşire, de fiecare dată când teroriştii îşi încărcau armele kalashnikov.  „Am înaintat centimetru cu centimetru. La un moment dat, am văzut semnul de ieşire la distanţă foarte mică, iar cu o ultimă sforţare am reuşit.”

Jurnalistul Le monde, Daniel Psenny, împreună cu un alt bărbat îmbrăcat în negru, l-au văzut ieşind şi prăbuşindu-se din cauza efortului şi au alergat pentru a-l ajuta. Era pentru a doua oară când americanul scăpa cu viaţa în urma unui atentat terorist. Pe 11 septembrie 2001, Matthew se îndrepta spre o întâlnire de afaceri şi se afla la baza World Trade Center în momentul în care un avion al companiei United Airlines a lovit unul din cele două turnuri.

„Atunci am alergat încontinuu cam jumătate de Manhattan, dar ceea ce am simţit la Bataclan a fost de 1000 de ori mai rău”, a povestit acesta.

Psenny, jurnalistul care filma din apartamentul său toată scena de pe străduţa laterală a sălii de teatru, a reuşit să-l tragă spre o zonă sigură, însă a fost împuşcat şi el de unul dintre atacatori în timp ce închidea uşa clădirii în care l-a adăpostit pe american.

„Eu mă prefăceam că sunt mort,” a explicat Matthew. „Când am simţit că cineva mă tărâşte de braţ, nici măcar nu am îndrăznit să mă mai uit să văd cine e. Cred că am mai spus doar, dacă nu cu voce tare, cu siguranţă în mintea mea – te iubesc, îngerul meu- ”, a povestit ulterior acesta.

Deşi ar fi trebuit să meargă împreună la concert, soţia lui Matthew nu a avut cu cine să-şi lase cei doi copii mici, fiind astfel nevoită să rămână acasă.

Aflaţi în siguranţă în scara blocului, vecinii au ieşit din locuinţe şi au încercat să oprească sângerările din rănile celor doi bărbaţi. Pentru Matthew, şocul fusese atât de mare încât, vreme de două ore, i-a fost imposibil să îşi amintească numărul de telefon al soţiei pentru a o anunţa că este în viaţă.

Cu toate acestea, deşi scăpaseră din calea teroriştilor, ordinul poliţiei de a nu părăsi clădirile până ce zona nu este declarată ca fiind sigură, i-a ţinut captivi pe cei doi răniţi fără a avea acces la ajutor medical. Pierderea unei cantităţi mari de sânge i-a slăbit şi i-a făcut să creadă că vor muri înainte de a primi îngrijiri.

Jurnalistul care i-a salvat viaţa bărbatului american spune că nu s-a simţit erou deloc. „Nici măcar nu am gândit în momentul acela. Am acţionat din instinct. Am avut reflexul uman de a nu lăsa pe cineva să moară în faţa mea, dar am avut noroc că circumstanţele mi-au şi permis să fac asta.”

„Dacă s-ar fi tras focuri de armă spre mine, sunt convins că nu aş fi mers să-l ajut pe Matthew,” a mai adăugat Psenny.

Matthew, stabilit în Paris împreună cu familia din luna iulie a acestui an, spune că se va mai întoarce cândva, în viitor, la Bataclan, pentru un alt concert.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO