Business Internaţional

Povestea Malaysia Airlines. Câte avioane mai are compania în urma celor două incidente?

Povestea Malaysia Airlines. Câte avioane mai are...

Autor: Gabriel Burete

24.07.2014, 10:36 1173

Malaysia Airlines, cea mai importantă companie aeriană malaeziană, a trecut prin numeroase etape, de la începuturile îndrăzneţe din perioada interbelică până la tragediile din acest an, care o împing spre faliment, scrie Mediafax.

Istoria aviaţiei malaeziene începe cu Wearne's Air Service, o companie fondată de doi australieni, care avea o flotă formată dintr-un singur aparat de zbor, un de Havilland DH.89 Dragon Rapide, şi efectua trei curse pe săptămână, între Singapore şi Penang, ambele aflate sub control britanic. În acest context, Alfred Holt, inginer, proprietar de nave şi industriaş englez, a realizat că o nouă companie s-ar putea dezvolta aproape fără concurenţă. O iniţiativă comună între firma sa, Ocean Steamship Company, Straits Steamship Company şi Imperial Airways, una dintre companiile aeriene deţinute de coroana britanică, a dus la formarea Malayan Airways Limited, în 1937. Primul zbor comercial avea să aibă loc zece ani mai târziu însă, în 1947, după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial.

Zborul inaugural, un charter Airspeed Consul, a trasportat cinci pasageri din Singapore până în Kuala Lumpur. Compania s-a dezvoltat rapid şi şi-a extins flota în următorii ani. Achiziţionarea unui Bristol Britannia, în 1960, a adus şi primul zbor internaţional de lungă durată, între Kuala Lumpur şi Hong Kong. Federaţia Malaya şi-a obţinut independenţa faţă de Imperiul Britanic în 1957, iar şase ani mai târziu a format Malaysia, împreună cu Singapore, Borneo şi Sarawak. Numele companiei a fost schimbat, transformându-se din Malayan Airways în Malaysian Airways. În 1966, ca urmare a declarării independenţei şi a sepărarii statului Singapore de Malaysia, compania aeriană a fost rebotezată, adoptând numele de Malaysia-Singapore Airlines (MSA). 

Citiţi articolul integral pe www.mediafax.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO