Business Internaţional

Povestea milionarului britanic ajuns la sapă de lemn după o investiţie imobiliară în România

Povestea milionarului britanic ajuns la sapă de lemn după o investiţie imobiliară în România

Sursa: Daily Mail

Autor: Alexandru Matei, Cristina Rosca

12.01.2012, 18:44 47035

Acum cinci ani, Charles şi Iona Cole duceau o viaţă la care mulţi puteau doar să viseze. Locuiau într-un conac în valoare de 2,25 mil. lire sterline aflat pe un teren de 86 de hectare, iar pe aleile din faţa casei erau parcate maşini de lux, scrie Daily Mail. Familia obţinea bani dintr-un portofoliu de 84 de locuinţe pe care le oferea spre închiriere.

Cu cei patru copii ai cuplului, Hedley, Elizabeth, May şi Charity, studiind la şcoli prestigioase viaţa era frumoasă.

Astăzi, famila Cole are în faţă posibilitatea de a pierde totul. Dacă nu pot plăti o datorie de 5 milioane de lire sterline până în aprilie, banca a ameninţat că îi va da afară din casă, le va lua afacerile şi până şi mobila va fi scoasă la vânzare.

Problema este că Cherles spune că nu mai are niciun ban.

Cum a ajuns familia în sapă de lemn? După o investiţie în România.

Aveţi planuri să vă construiţi o casă în 2012? Cât costă la început de an loturile de casă la 15-20 km de centrul Capitalei

Nevoit să facă rost de mai mulţi bani pentru şcolarizarea copiilor, Charles căuta cu disperare noi surse de venit. Iar atunci a făcut marea greşeală.

A auzit despre o oportunitate de investiţii în România prin intermediul unui agent imobiliar local, o investiţie cu ajutorul căreia avea să facă zeci de milioane de lire sterline.

"Era un proiect de dezvoltare imobiliară în jurul Bucureştiului", spune Charles. "Ideea era să ridicăm o suburbie pentru cei care munceau în Bucureşti şi de unde să poată ajunge în oraş".

"Investiţia a fost promovată de avocaţi şi agenţi imobiliari de top. Oamenii pot crede că am fost motivat de lăcomie şi ar fi fost ideal dacă aş fi făcut banii care mi-au fost promişi, dar la final ar fi ajuns şi dacă profitul s-ar fi ridicat la 100.000 de lire, banii pentru un an de şcolarizare", spune englezul.

În 2007, după câteva vizite în România şi în ciuda temerilor Ionei cu privire la proiect, Charles a decis să meargă înainte şi să ia un credit de 3,3 milioane de lire garantat cu casa şi afacerile sale. A fost un pariu pe care avea să îl regrete enorm. "Am fost păcălit pentru a investi. Nu mi-am dat seamă că existau riscuri. Am fost foarte naiv".

"I-am crezut când mi-au spus că nu există niciun risc. De fapt, singurul risc la care mă gândeam era că nu o să scot atât de mulţi bani cât îmi propusesem. Nu am viciul pariurilor, nu aş fi pus în pericol viitorul familiei", spune Charles.

Familiei Cole i s-a promis că autorizaţiile de construcţii vor fi eliberate în 18 luni şi că în doi ani o nouă suburbie va fi ridicată. De fapt, pe teren nu s-a construit niciodată.

"Am început să ne facem probleme când autorizaţiile de construcţie au întârziat să apară. Într-un final terenul în care am investit milioane de lire a ajuns fără nicio valoare. Am fost un idiot", continuă Charles.

Dobânzi de 1,5 milioane de lire au dus valoarea datoriilor familiei la aproape 5 milioane de lire.

Problema se complică pentru că el nu îşi poate vinde portofoliul de active imobiliare de închiriat: cu banii obţinuţi ar putea acoperi datoriile, dar va trebui să plătească impozite pe câştiguri de capital, ceea ce l-ar falimenta. "Preţurile locuinţelor au scăzut şi dacă îmi vând portofoliul aş fi fericit dacă aş câştiga 1,5 milioane de lire. Dar va trebui să plătest impozite de 500.000 de lire".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO