Business Internaţional

Povestea şefului Alibaba, cel mai mare retailer online din China: de la un profesor sărac la cel mai bogat om din China

26.10.2016, 13:23 3219

Un fost profesor chinez care a înfiinţat o afacere cu 60.000 de dolari, împrumutaţi de la prieteni, este cel mai important om de pe Wall Street, după ce compania sa a reuşit să atragă 21,8 miliarde de dolari în oferta publică iniţială de vânzare de acţiuni (IPO) derulată pe bursa de la New York, devenind astfel cea mai vânată companie care a venit vreodată pe Wall Street.

Jack Ma, în prezent preşedinte al Alibaba, a fondat compania în anul 1999, în urma unei investitii de 60.000 de dolari, adunaţi de la 80 de prieteni din Hangzhou, în sudul Chinei. Site-ul favorizează relaţiile dintre exportatorii din China cu companii din 190 de ţări din întreaga lume.

În 1995, profesorul chinez Jack Ma a plecat într-o călătorie în SUA pentru prima dată. În timpul călătoriei un prieten i-a arătat cum “funcţionează” internetul. Ma s-a hotărât să caute pe Internet tipuri de bere. El a fost surprins însă că printre rezultatele căutării nu s-a aflat nicio bere chinezească.  De fapt, nu a reuşit să găsească pe internet nimic despre China, scrie Business Insider. 

Când s-a intors acasă, Ma a decis să înfiinţeze China Pages, un registru online al companiilor interesate de export, cunoscut ca prima afacere online din China. Patru ani mai târziu, Ma a mai făcut un pariu în online: retailerul online Alibaba.

Alibaba este astăzi cel mai mare retailer online din China, iar Jack Ma, co-fondatorul şi preşedintele Alibaba, a devenit cel mai bogat om din ţară, cu o avere de 36 miliarde de dolari, conform indicelui miliardarilor calculat de Bloomberg.

Ma A picat de două ori examenul de admitere la facultate, a ales iniţial să devină profesor şi nu ştie să programeze.

Povestea lui Ma începe în Hangzhou, un oraş chinezesc cu 2,4 milioane de locuitori, în apropiere de Shanghai, unde acesta s-a născut, în 1964, într-o familie de artişti.

Jack Ma nu a excelat niciodată în matematică, motiv pentru care a reuşit să intre la facultate abia din a treia încercare. În 1988, el a absolvit Institutul Profesorilor din Hagzhou. Ma a declarat că a fost respins la mai multe interviuri de angajare, inclusiv pentru un post de manager la lanţul de restaurante Kentucky Fried Chicken.

Cu toate acestea, el a ajuns profesor de engleză, câştigând în jur de 12 dolari pe lună la o universitate locală. Mai târziu, Ma a fondat o companie de traduceri, prin care a ajuns în Statele Unite pentru prima dată, unde a descoperit Internetul. China Pages a fost prima încercare de afacere online a lui Ma. El a fost însă forţat să se asocieze cu China Telecom, iar mai târziu a pierdut controlul companiei, potrivit The New York Times.  Ma nu s-a lăsat bătut şi a mai făcut un pariu în mediul antreprenorial.  În 1999, Ma şi-a chemat 17 prieteni la el acasă şi împreună au construit propriul lor magazin online.

Site-ul Alibaba le permite exportatorilor să posteze informaţii despre produsele lor, iar cumpărătorii aveau opţiunea de căutare. În scurt timp, Alibaba a atras membri din întreaga lume. În octombrie 1999, compania a atras o finanţare de 5 milioane de dolari la de banca americană Goldman Sachs şi 20 de milioane de dolari de la SoftBank, o companie japoneză de telecom.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO