Business Internaţional

Prăbuşirea companiei aeriene Malev îi costă pe ungari 3,4 miliarde de euro

Prăbuşirea companiei aeriene Malev îi costă pe ungari 3,4 miliarde de euro

Autor: Marius Oncu

08.02.2012, 19:53 462

Intrarea operatorului naţuional de transport aerian Malev în lichidare ar putea costa guvernul ungar aproximativ 1.000 miliarde de forinţi (3,4 miliarde euro), din cauza unui contract încheiat cu aeroportul din Budapesta, a declarat un oficial guvernamental, citat de Portfolio.

Contractul dintre guvern şi operatorul aeroportului, compania Budapest Airport, prevede că în cazul lichidării Malev statul va fi obligat să acopere 90% din datoria cu prioritate la plată a Malev şi 97% din contribuţiile de capital ale acţionarului majoritar al Budapest Airport, compania germană Hochtief.

Datoria Malev care intră sub incidenţa contractului se ridică la 464 miliarde de forinţi, iar statul ar mai trebui să plătească 60 de miliarde de forinţi pentru acţiuni şi 390 de miliarde de forinţi pentru dreptul Budapest Airport de administrare a activelor pe 75 de ani.

Anterior, costul pentru guvernul de la Budapesta era estimat la jumătate faţă de suma actuală.

Malev este cel mai important partener al aeroportului internaţional din Budapesta, generând circa 40% din cifra de afaceri.

Comisia Europeană a decis însă în ianuarie că Malev trebuie să returneze statului circa 100 de miliarde de forinţi (338 milioane euro), considerate ajutoare ilegale, iar Curtea Europenă de Justiţie a interzis guvernului de la Budapesta să acorde alte ajutoare companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO