Business Internaţional

Prăbuşirea pieţei de acţiuni chineze trage în jos preţurile materiilor prime

Prăbuşirea pieţei de acţiuni chineze trage în jos...

Autor: CătăIina Apostoiu

09.07.2015, 00:00 767

Scăderea puternică a pieţei de acţiuni a Chinei se repercutează pe pieţele materiilor prime, împingând preţurile la nichel, zinc şi minereu de fier în teritoriu negativ şi cele ale cuprului la cel mai scăzut nivel de la criza financiară, scrie Financial Times.

În condiţiile în care mai mult de jumătate din companiile de pe pieţele de acţiuni ale Chinei sunt suspendate de la tranzacţionare, traderii din această ţară se întorc către materii prime şi metale industriale pentru a atrage lichidităţi. Alţii îşi multiplică pariurile pe scădere pe fondul intensificării temerilor legate de încetinirea creşterii celei de-a doua mari economii a lumii. Preţul cuprului a ajuns la cel mai scăzut nivel din 2009, 5.293 dolari pe tonă, pe bursa londoneză.

În acelaşi timp, dolarul s-a apreciat cu peste 20% în raport cu un coş de monede în ultimele 12 luni, puând presiune suplimentară asupra preţurilor materiilor prime. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO