Business Internaţional

Prăbuşirea pieţei imobiliare din Spania loveşte în cei care au case de vacanţă şi într-o întreagă generaţie de spanioli

Prăbuşirea pieţei imobiliare din Spania loveşte în cei care au case de vacanţă şi într-o întreagă generaţie de spanioli

În pofida volumului ridicat de locuinţe noi nevândute, alte 257.443 au fost finalizate în 2010

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

11.04.2011, 23:40 946

Un număr estimat de 600.000 de locuinţe noi şi 200.000 delocuinţe finalizate parţial stau nevândute, o parte semnificativădin acestea situându-se în zone de vacanţă.

Potrivit băncii centrale spaniole, preţurile oficiale lalocuinţe au scăzut cu 17% din 2007, însă mulţi observatori cred căsituaţia pieţei este mult mai dramatică.

Agenţii imobiliari spun că preţurile locuinţelor au scăzut cu20%-50% în diferite părţi ale ţării, niciun sector rămânândneafectat.

"O întreagă generaţie de spanioli tineri au o piatră de moarălegată de gât", spune Enrique Quemada din cadrul One to One CapitalPartners. "Vor trebui să muncească toată viaţa pentru locuinţe cu ovaloare situată acum la jumătate din cea la care au fostachiziţionate".

Piaţa locuinţelor de vacanţă are în egală măsură de suferit.Preţul unei locuinţe cu trei dormitoare din Castellon a fost redusde proprietarul său britanic la 70.000 de lire sterline de la109.000 şi apoi la 66.000, însă aceasta nu şi-a găsit încă uncumpărător.

Pe Insulele Baleare, considerate până acum ca fiind imune lacolapsul pieţei, preţurile au scăzut cu peste 40%.

Dezvoltatorii disperaţi se confruntă în acelaşi timp cu oscădere a cererii venite din partea britanicilor pe fondul cursuluieuro-liră sterlină scăzut.

Majoritatea analiştilor cred că noi scăderi de preţuri suntinevitabile, însă chiar dacă britanicii ar alege să cumpere acum,perspectivele obţinerii unui credit ipotecar în Spania sunt reduse,susţine Melanie Bien din cadrul firmei Private Finance.

Ultimele cifre indică un declin al pieţei intrat în al patruleaan. Deşi a existat o uşoară creştere a numărului de locuinţevândute la începutul anului trecut, până la sfârşitul anuluivolumul vânzărilor revenise pe scădere.

În pofida volumului ridicat de locuinţe noi nevândute, alte257.443 au fost finalizate în 2010. Chiar şi aşa, valoareaindustriei spaniole a construcţiilor a scăzut cu 43%, iar preţurilela terenuri s-au prăbuşit cu aproximativ 50%.

Băncile spaniole sunt obligate să înceapă vânzarea locuinţelorreposedate după deţinerea lor timp de doi ani. Drept rezultat, noiproprietăţi sunt aşteptate pe piaţă în acest an.

Între timp, complicând situaţia şi mai mult, scandalul"locuinţelor ilegale" continuă. Cel mai recent scandal a izbucnitluna trecută când 12.697 de locuinţe noi au fost declarate ilegaleîn Almanzora Valley în sud-estul Spaniei, o zonă populară în rândulcumpărătorilor de locuinţe de vacanţă. Aproximativ 920 dintreacestea au fost programate pentru demolare.

"Câţi vor ajunge fără o locuinţă sau îşi vor pierde economiilede-o viaţă dacă 920 de locuinţe vor fi demolate? Cine-i vadespăgubi pe cei care au cumpărat cu bună credinţă?", întreabăMaura Hillen, preşedinte al Abusos Urbanisticos Almanzora No, ungrup local de presiune alcătuit în mare parte din rezidenţibritanici. Grupuri similare de cumpărători britanici există înmulte din zonele turistice ale Spaniei.

Potrivit studiului Rics European Housing Review 2011, Spania areuna din cele mai ridicate rate ale deţinerii de locuinţe dinîntreaga Uniune Europeană, piaţa închirierilor fiind concentrată încâteva oraşe importante ca Madrid şi Barcelona.

Scutirile de taxe i-au încurajat pe oameni să investească însectorul rezidenţial, deşi multe din acestea au fost acum eliminateca parte a recentelor măsuri de austeritate.

Nu numai britanicii şi alţi nord-europeni s-au lăsat atraşi deplajele spaniole. Potrivit studiului Rics, mulţi spanioli aspiră lao a doua locuinţă la ţară sau pe coastă, peste o cincime deţinând oastfel de locuinţă.

În pofida scăderii preţurilor la locuinţe, Spania a fostdesemnată luna trecută una dintre cele mai supraevaluate pieţerezidenţiale din lume. Potrivit The Economist, locuinţele spaniolesunt supraevaluate cu peste 43%, comparativ cu puţin sub 30% încazul Marii Britanii, 20% în cazul Irlandei şi -12% pentruGermania. Spania a fost a patra cea mai supraevaluată piaţă dupăAustralia, Hong Kong şi Franţa.

Însă, problema este că studiul se bazează pe cifre oficiale caresubestimează declinul preţurilor, scrie Mark Stucklin pe website-ulSpanish Property Insight.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO