Business Internaţional

Predicţii extreme pentru Europa anului viitor: criză politică, violenţe de stradă şi taxarea depozitelor mari

Predicţii extreme pentru Europa anului viitor: criză...

Autor: Ioana Tudor

17.12.2013, 19:38 1612

Explozia unei crize politice în Europa, dublată de violenţe de stradă, prăbuşirea preţului petrolului, stagnare economică şi deflaţie şi spargerea bulei bursiere din tehnologie sunt doar câteva dintre predicţiile sumbre pentru 2014 ale băncii daneze de investiţii Saxo Bank, recunoscută pentru previziunile menite să atragă atenţia.

Analiştii Saxo Bank recunosc că probabilitatea ca vreuna dintre predicţii să se adeverească este mică, dar subliniază că acestea sunt posibile în condiţiile politice şi de piaţă actuale, scrie CNBC. Ei se aşteaptă ca economiile Germaniei şi SUA să stag­neze anul viitor frânate de deflaţie şi de lipsa creşterilor salariale.

Stagnarea preţurilor şi a economiilor va determina Comisia Europeană să ia în considerare suprataxarea  depozitelor mai mari de 100.000 dolari, spune Steen Jakobsen, eco­nomist-şef al Saxo.

Ceea ce îl îngrijorează cel mai mult pe Jakobsen este probabilitatea ca Europa să se confrunte cu turbulenţe politice, în contextul alege­rilor pentru un nou legislativ european programate pentru mai anul viitor. Jakobsen se aşteaptă ca euroscepticii să câştige teren, iar majoritatea din PE să revină unei alianţe anti-UE.

Temerile analiştilor sunt întărite de instabilitatea politică din Italia. Aici mii de italieni au ieşit în stradă nemulţumiţi de veniturile în scădere şi de creşterea şomajului. Preşedintele italian Giorgio Napolitano a averizat că Italia s-ar putea confrunta cu proteste violente dacă guvernul nu aplică rapid reforme prin care să-i ajute pe cetăţenii afectaţi de criză.

Nemulţumirea faţă de politicienii a căror lipsă de viziune întârzie reformele este dublată de cea faţă de UE, considerată responsabilă pentru situaţia economică a ţării.

De asemenea, Saxo anticipează scăderea accentuată a cotaţiilor acţiunilor unor companii de tehnologie precum Amazon, Netflix, Twitter, Pandora Media şi Yelp.

Un alt scenariu prevede prăbuşirea preţului petrolului la 80 de dolari pe baril. Ţiţeiul Brent, de referinţă pentru Europa, era cotat ieri la 109 dolari barilul, iar cel destinat pieţei americane la 97 dolari pe baril.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 18.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO